Babka z migdałami

Babka z migdałami

Pięknie pachnie, jest pyszna, a zapieczone na wierzchu słupki migdałowe przyjemnie chrupią. Babkę robi się bardzo szybko, wystarczy 20 minut i babka jest gotowa do upieczenia. Ciasto można upiec w foremce z kominkiem albo w formie do keksów. Babkę migdałową polecam na różne okazje. Smacznego!

Babka migdałowaSkładniki:

  • 150 g mąki
  • 70 g mielonych migdałów
  • 300 g cukru
  • 180 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 30 g migdałów (np. słupki) do posypania

Ciasto z migdałami

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i chwilę miksuj (do połączenia składników).

Masło, cukier, jajka

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

Mąka, mleko, migdały

Masę przełóż do formy do pieczenia babek o średnicy 20 cm (posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką). Na wierzchu posyp rozdrobnionymi migdałami.

Babka z orzechami

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z formy ciasto przestudź.

Babka z migdałami