Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to obowiązkowe danie na naszym stole wigilijnym. Postanowiłam przygotować swoją rybę po grecku, a że najlepszą robi moja mama, więc zadzwoniłam do mamy po kilka wskazówek. I tak oto przygotowałam swoją rybę z farszem warzywnym, która wyszła pyszna i delikatna. Teraz i ja wiem jak zrobić rybę po grecku :) Smacznego!

Ryba z farszem "po grecku"Składniki:

  • 0,8-1 kg filetów białej ryby (np. morszczuk, dorsz)
  • 300 g gęstego przecieru pomidorowego (albo 100 g koncentratu pomidorowego)
  • 0,8-1 kg marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera (taki jak na zdjęciu)
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo mielony pieprz, czerwona słodka papryka
  • oliwa do smażenia

Ryba po grecku

Przygotowanie:
Cebulę i pora obierz i pokrój w półplasterki, a marchew, pietruszkę i seler umyj i obierz.

Cebula, marchew, pietruszka

Cebulę i pora podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler, wlej około jednej szklanki wody i wymieszaj. Warzywa duś pod przykryciem przez około 1-1,5 godziny, od czasu do czasu wszystko wymieszaj (w razie potrzeby dolej troszkę wody). Pod koniec duszenia farsz przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i słodka papryką, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i kilka minut podsmaż (używając przecier pomidorowy, należy go troszkę rozcieńczyć wodą albo wywarem warzywnym).

Farsz do ryby po grecku

W trakcie, gdy farsz się dusi, umyj rybę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki, oprósz sola i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju (przed samym smażeniem, rybę możesz obtoczyć w mące, ja jednak tego nie zrobiłam).
Następnie ułóż na dnie naczynia pierwszą warstwę ryby i posmaruj ciepłym farszem, ułóż kolejną warstwę ryby i przykryj pozostałym farszem.

Ryba z farszem

Rybę odstawić na przynajmniej 2 godziny do przestygnięcia.

Ryba z marchewką

  • Agnieszka

    Robię identycznie, tylko, że rybę wcześniej panieruje i na chrupiącą rybkę daje sos grecki, ale to drobna różnica. Sekret i tak jest w sosie.

  • lukier

    Pycha! Uwielbiam, robię co roku na święta. Tylko do smażenia to olej rzepakowy jak już, nie oliwa – po pierwsze ma więcej omega-3, a po drugie nie przypala się tak szybko jak oliwa z oliwek :)