Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Na wigilijny stół, polecam pyszne pierogi z soczewicą, pieczarkami i cebulą. Są łatwe w przygotowaniu i smakują każdemu. Pierogi można zrobić w standardowej wielkości, albo mini pierożki i podać razem z barszczykiem. Polecam… od dziś są to moje ulubione pierogi. Smacznego!

Pierogi z soczewicą i pieczarkamiSkładniki:

  • tradycyjne ciasto na pierogi
  • 100 g soczewicy
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • sos sojowy do smaku
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Pierogi z soczewicą

Przygotowanie:
Soczewicę zalej wrzącą, osolona wodą i zagotuj. Następnie, ugotowaną soczewicę odsącz z wody i przestudź. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki obierz i pokrój w plasterki.

Soczewica, cebula, pieczarki

Cebulę usmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone pieczarki, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, chwilę podsmaż i przestudź. Ugotowaną soczewicę zmiel razem z usmażoną cebula i pieczarkami. Dodać bułkę tartą, jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj masę.

Przygotowanie farszu

Przygotuj ciasto na pierogi – polecam przepis na tradycyjne ciasto na pierogi. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij krążki, na których układaj po jednej łyżeczce farszu, złóż na pół i zagnieć pierożki.

Przygotowanie pierogów

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie – gotowałam około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch

Pierogi wigilijne