Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Zapraszam na pyszny, pulchny piernik z jabłkami. Taki piernik ma sporo zalet. Bardzo szybko można go przygotować, nie można w nim nic zepsuć, jest miękki, więc można przygotować go tuż przed świętami, no i jest pyszny.
Jeżeli jeszcze nie upiekliście piernika, polecam te ciasto, jako zamiennik tego tradycyjnego. Smacznego.

Świąteczny piernik z jabłkamiSkładniki (na małą foremkę do babek):

  • 300 g jabłek ( 2 średnie jabłka)
  • 170 g mąki (1 szklanka)
  • 80 g cukru pudru (możesz zastąpić miodem)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel olejku pomarańczowego (niekoniecznie)

Piernik z jabłkami

Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuść i przestudź.
Jajko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie na przemian dodawaj starte jabłka, przestudzone masło oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawa do piernika. Na końcu możesz dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
Foremkę do babek (albo do keksów) posmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą. Przełóż masę i wyrównaj.

Przygotowanie piernika

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez około 45 minut.
Następnie ciasto wyjmij z foremki i oprósz cukrem pudrem.

Oszukany piernik z jabłkami