Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Upiekłam kolejny piernik, który wyszedł pyszny. Co prawda nie wyrósł zbyt wysoki, ma tylko lekkie pęknięcie, ale on chyba taki musi być. Piernik wyszedł pyszny, delikatny i wilgotny. Jak dla mnie troszkę za słodki, ale dla reszty domowników jest w sam raz. Ozdobiłam go polewając lukrem czekoladowym, ale możecie go polukrować, albo zostawić bez ozdobienia.
Do piernika dodałam prażone orzechy oraz skórkę pomarańczową. Przez to ma jeszcze więcej uroku. Zdecydowanie polecam go na Święta, ponieważ nie potrzebuje leżakowania, można go zjeść od razu po upieczeniu.

Piernik świątecznySkładniki:

  • 170 g mąki krupczatki (1 szklanka)
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 60 g płynnego miodu lipowego (2 łyżki)
  • 14 g kakao (2 łyżki)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 20 g śmietany (1 łyżka)
  • 4 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Piernik z polewą czekoladową

Przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier, kakao, przyprawę do pienika, masło i miód. Gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą Ostudź.

Przygotowanie piernika

Następnie do masy dodaj jajka (możesz najpierw dodać żółtka a na samym końcu ubite białka) i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę – wymieszaj.
Orzechy rozdrobnij i upraż je na patelni, wymieszaj razem z kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi – dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut.

Przepis na ciasto

Piernik piekła razem z Kasią z Wypieków z pasją. Co prawda, nie miałam w planach piec kolejnego piernika, ale nasze ciasta, zawsze wychodzą pysznie, tak samo jest z tym piernikiem.

Piernik z orzechami