Piegusek

Piegusek

Ciasto z makiem, zawsze pasuje na święta Bożego Narodzenia, zwłaszcza, gdy dodamy do niego odrobinę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego – tak też zrobiłam.
Oczywiście pieguska można przygotować na różne okoliczności, a jego smak zachwyci każdego.
Ciasto wyszło pyszne. Polecam i smacznego!

Ciasto piegusek

Składniki:

  • 200 g maku (najlepiej już zmielonego)
  • 70 g mąki pszennej (7 łyżek)
  • 30 g maki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 160 g cukru
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Piegusek z pomarańczą

Przygotowanie:
Jajka umieść w misie, dodaj cukier – ucieraj na białą puszystą masę.

Masa jajeczna

Następnie wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj zmielony mak i delikatnie wymieszaj. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść i przestudź.

Mąka z makiem i margaryna

Następnie do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę z makiem i rozpuszczony tłuszcz (do wyczerpania składników). Na końcu dodaj 2-3 kropelki aromatu pomarańczowego i kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki z kominkiem, posmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Ciasto z makiem

Pieguska piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-50 minut. Ostudź, wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.

Piegusek