Pieczeń faszerowana grzybami

Danie idealne na rodzinny obiad, które zachwyci każdego – małego i dużego domownika. Pieczeń wyszła krucha i delikatna, polecam ją jako główne danie na świąteczny stół.
Do farszu dodałam suszonych prawdziwków, które zbierała moja mama. Są bardzo aromatyczne… tak jak cała piecze. Polecam!

Szynka pieczonaSkładniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 30 g suszonych grzybów (prawdziwki)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, pieprzu cayenne, soli
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej, czosnku granulowanego

Pieczeń nadziewana grzybami

Przygotowanie:
Przygotuj mieszankę przypraw. Suszone grzyby zalej gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstaw. W tym czasie obierz cebulę i posiekaj w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Grzyby wyjmij z wody i pokrój je w kostkę (wody nie wylewaj). Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Grzyby, cebula

Szynkę opłucz i osusz, delikatnie rozkrój, tak, aby powstał płat mięsa, oprósz przygotowaną mieszanką przypraw, na środku ułóż farsz i delikatnie zwiń roladę. Szynkę zwiąż grubą nicią, posmaruj pozostałą oliwą i oprósz resztą przypraw. Przełóż do naczynia i odstaw na 2-3 godziny do lodówki (albo na całą noc).

Pieczeń z grzybami

Następnie szynkę umieść w rękawie do pieczenia, wlej wodę, w której były moczone grzyby i zwiąż rękaw. Ułóż w naczyniu.
Szynkę piecz około 2 godziny (w zależności od wielkości i grubości szynki) w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C.

Pieczeń Świąteczna

Mam też świetny przepis na szynkę pieczoną, która jest delikatna i krucha. Polecam.

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Wspaniała pieczeń. Bardzo smacznie sie prezentuje.