Mikołajkowe babeczki

Mikołajkowe babeczki

Upiekłam dziś muffiny czekoladowe. Efekt końcowy miał wyglądać zupełnie inaczej, ale z okazji tego, że dziś są Mikołajki, postanowiłam przygotować babeczki z czapeczkami Mikołaja.
Babeczki upiecz dowolne (ulubione), a dekorację możesz zrobić samemu, albo zaprosić do zabawy dzieci. Jestem pewna, że z chęcią pomogą.
Moje ulubione i sprawdzone babeczki są z czekoladą – tu znajdziecie przepis na babeczki czekoladowe.
Babeczki możesz udekorować dowolną masą, ja swoje czapeczki mikołaja zrobiłam z masy maślanej i bitej śmietany.

Babeczki czapka MikołajaSkładniki:

Masa maślana:

  • 150 g masła
  • 260 g cukru pudru (1½ szklanki)
  • 40 g śmietanki kremówki (2 łyżki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (czerwony np. w żelu)

Czapki Mikołaja

Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj na puszystą gładką masę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier puder. Na końcu dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Do masy maślanej stopniowo dodawaj barwnik spożywczy (lepiej kontroluje się kolor masy) i dokładnie zmiksuj.

Masa maślana

Krem udekoruj swoje babeczki. Jako wykończenie czapeczki (obwódka i pompon) użyłam ubitej śmietanki 30%

Dekorowanie babeczek

Masą maślaną  możesz udekorować babeczki dowolnie. Moja propozycja to czapeczki, ale babki możesz posmarować gładko kremem a następnie posypać kolorową posypką.

Czapeczki Mikołaja