Keks

Keks

Przepis na keks – czyli już za kilka dni święta. Czas najwyższy zrobić listę zakupów i pomyśleć o tym, jakie upiec ciasto. Polecam keks z bakaliami. Jest pyszny, aromatyczny, z chrupiącymi orzechami i pyszną skórką pomarańczową. Warto samemu spróbować i ocenić ten smak i zapach. Smacznego.

Keks z bakaliami

Przy okazji, przypominam o trwającym konkursie. Do wygrania są dwa miksery. Zapraszam!

Składniki:

  • – 240 g mąki
  • – 200 g cukru pudru
  • – 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • – 5 jajek
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 mały cukier waniliowy
  • – 100 g orzechów laskowych
  • – 100 g suszonych moreli
  • – 100 g rodzynek
  • – 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Keks

Przygotowanie:
Cukier puder utrzyj razem z kostką do pieczenia Kasia, następnie cały czas miksując dodaj cukier waniliowy i po jednym żółtku – chwilę ucieraj. Gdy masa będzie gładka i jednolita dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Składniki na keks

Ubij białka na sztywną pianę. Morele pokrój w kostkę, orzechy sparz wrzątkiem i odcedź. Orzechy, morele, skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka oraz bakalie wymieszaj delikatnie z ciastem. Przelej do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Przygotowanie ciasta

Keks piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu, ciasto ostudź, polukruj i ozdób.

Keks z orzechami

Przygotowując ciasto, skorzystałam z przepisu ze strony mojeciasto.pl, znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów – nie tylko na święta.