Dorsz w cieście francuskim

Na obiad ryba w cieście francuskim, a do tego sporo kolorowych warzyw – lubię takie zestawienie. Zdrowo i kolorowo. Rybę podałam na pysznym, kremowym sosie beszamelowym. Smacznego.

Dorsz z sosem beszamelowym

Składniki:
– filety z dorsza (8 kostek z dorsza firmy Frosta)
– 2 płaty ciasta francuskiego
– sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
– 1 jajko
– sos beszamelowy

Ryba w cieście francuskim

Przygotowanie:
Filety z dorsza (kostki z dorsza) umieść w miseczce, aby odmroziły się, następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie oprósz solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Oba płaty cista francuskiego pokrój na cztery równe prostokąty, na każdym połóż po jednej kostce ryby (kawałku fileta), zawiń ciastem a brzegi dociśnij widelcem.

Przygotowanie ryby

Saszetki rybne ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C i piecz przez około 20 minut (do zarumienienia się ciasta).
Podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem sosu beszamelowego i warzyw.

Dorsz w cieście francuskim

  • http://www.kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.pl Kamciss

    Mmm coś pysznego :)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Kamciss, polecam :)