Dorsz w cieście francuskim

Na obiad ryba w cieście francuskim, a do tego sporo kolorowych warzyw – lubię takie zestawienie. Zdrowo i kolorowo. Rybę podałam na pysznym, kremowym sosie beszamelowym. Smacznego.

Dorsz z sosem beszamelowym

Składniki:
- filety z dorsza (8 kostek z dorsza firmy Frosta)
- 2 płaty ciasta francuskiego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 1 jajko
- sos beszamelowy

Ryba w cieście francuskim

Przygotowanie:
Filety z dorsza (kostki z dorsza) umieść w miseczce, aby odmroziły się, następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie oprósz solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Oba płaty cista francuskiego pokrój na cztery równe prostokąty, na każdym połóż po jednej kostce ryby (kawałku fileta), zawiń ciastem a brzegi dociśnij widelcem.

Przygotowanie ryby

Saszetki rybne ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C i piecz przez około 20 minut (do zarumienienia się ciasta).
Podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem sosu beszamelowego i warzyw.

Dorsz w cieście francuskim



Komentarze do wpisu: “Dorsz w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>