Ciasteczka maślane Renifery

Ciasteczka maślane Renifery

Już niedługo Mikołajki. Z tej okazji proponuję przygotować pyszne ciasteczka maślane. Ja robiłam je z przyjemnością, wiedziałam, że dzieci będą zachwycone, gdy rano się obudzą i zobaczą ciasteczka, które na nie czekają. Co się okazało, nie tylko dzieci z chęcią wyciągały ręce po kolejne ciasteczko. Zachęcam do przygotowania Reniferów, a do zabawy we wspólne pieczenie zaprosicie starsze dzieci. Smacznego!

Ciasteczka ReniferySkładniki:

  • 210 g mąki
  • 140 g masła o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 18% (30 ml)
  • 1 łyżeczka cukru wanioliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Maślane Renifery

Przygotowanie:
Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem i śmietaną na puszystą masę.

Przygotowanie ciasteczek maslanych

Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Zmiksuj, a następnie ciasto wyrób ręką, aż do połączenia całej masy. Uformuj kulę, rozpłaszcz rękoma. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm (dobrze jest podsypywać mąką).

Ciasteczka maślane

Z ciasta wycinaj dowolne kształty, na przykład okrąg, owal czy trójkąt (ja pożyczyłam od córki taką nietypową foremkę w kształcie 3-piętrowego tortu).
Na górze ciastka połóż dwa precelki i lekko przyciśnij, następnie połóż nosek (np. czerwony albo brązowy M&M’s z orzechem albo czekoladowy) i delikatnie dociśnij. Połóż oczka, które również lekko dociśnij.

Przygotowanie Reniferów

Ciasteczka przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 12-14 minut, aż ciastka delikatnie się zarumienią. Po upieczeniu Renifery odstaw do ostygnięcia.

Renifery Mikołaja