Ciasteczka maślane Renifery

Ciasteczka maślane Renifery

Już niedługo Mikołajki. Z tej okazji proponuję przygotować pyszne ciasteczka maślane. Ja robiłam je z przyjemnością, wiedziałam, że dzieci będą zachwycone, gdy rano się obudzą i zobaczą ciasteczka, które na nie czekają. Co się okazało, nie tylko dzieci z chęcią wyciągały ręce po kolejne ciasteczko. Zachęcam do przygotowania Reniferów, a do zabawy we wspólne pieczenie zaprosicie starsze dzieci. Smacznego!

Ciasteczka ReniferySkładniki:

  • 210 g mąki
  • 140 g masła o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 18% (30 ml)
  • 1 łyżeczka cukru wanioliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Maślane Renifery

Przygotowanie:
Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem i śmietaną na puszystą masę.

Przygotowanie ciasteczek maslanych

Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Zmiksuj, a następnie ciasto wyrób ręką, aż do połączenia całej masy. Uformuj kulę, rozpłaszcz rękoma. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm (dobrze jest podsypywać mąką).

Ciasteczka maślane

Z ciasta wycinaj dowolne kształty, na przykład okrąg, owal czy trójkąt (ja pożyczyłam od córki taką nietypową foremkę w kształcie 3-piętrowego tortu).
Na górze ciastka połóż dwa precelki i lekko przyciśnij, następnie połóż nosek (np. czerwony albo brązowy M&M’s z orzechem albo czekoladowy) i delikatnie dociśnij. Połóż oczka, które również lekko dociśnij.

Przygotowanie Reniferów

Ciasteczka przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 12-14 minut, aż ciastka delikatnie się zarumienią. Po upieczeniu Renifery odstaw do ostygnięcia.

Renifery Mikołaja

  • pocieszne :)

  • Wyglądają uroczo :)

  • cudownie to wymyśliłaś. Reniferki sa piekne, aż chce sie takie zrobić :)

  • Śliczne cudaczki-reniferki !:)

  • Joasia

    ciasteczka są pyszne, co prawda lekko zmieniłam jedną rzecz – zamiast masła dałam margarynę – córcia jest alergiczką. i w ten sposób będzie miała coś świątecznego.

  • Dziękuję za miłe słowa :)
    Joasia, bardzo dobrze zrobiłaś, córcia będzie zachwycona :)

  • Anna

    Ile reniferków wyszło z tych składników? :-) na oko, o ile jeszcze pamiętasz? :)
    Są piękne!

  • Aniu, wyszło około 32-36 sztuk ciasteczek. One są świetne i dzieci bardzo je lubią. Jeżeli weźmiesz m&m’s z orzechem, nie przejmuj się, że popękają noski. Ten orzeszek pasuje do tych maślanych ciasteczek i słonych precelków :)

  • Anna

    Zrobiłam, wyszło mi trochę mniej reniferków, ale za to większych (duża foremka – koło). Są przepyszne, pięknie się prezentują i wszyscy byli zachwyceni zarówno smakiem, jak i ich wyglądem. :)
    Naprawdę polecam ten przepis. :-) Jedyne, czego żałuję, to że nie mam takiej fajnej foremki w kształcie tortu. :)

  • Anno, dziękuję za miłe słowa :) a foremkę pożyczyłam od córki, był w zestawie z ciastoliną ;)

  • minoki

    Można użyć trójkątnej foremki, też są fajne pyszczki. :)

  • mońcia

    Super:)
    A z czego zrobiłaś im oczka?

  • Minoki, dokładnie tak, liczy się najlepsza zabawa i efekt końcowy :)
    Mońcia, oczka są z czekoladowych kropelek :)

  • Anna

    O proszę, minął rok, a ja znowu wracam do tego przepisu. :)
    Jeśli to komuś pomoże: ja oczka robiłam w następujący sposób: rozpuściłam czekoladę w rondelku, wzięłam nową szpilkę, oczywiście ją wyparzyłam wcześniej (!) i główką szpilki robiłam oczka. Wyszły ładne, okrągłe. :)

  • Pingback: Ciasteczka reniferki na Mikołaja | Rozkloszowana()