Bułki drożdżowe z kiszoną kapustą

Bułki drożdżowe z kiszoną kapustą

Bułki drożdżowe to moja propozycja do przygotowania zamiast pasztecików czy krokietów. Wyszły pyszne i mięciutkie, smakują na ciepło i na zimno. Ich zaletą jest to, że można przygotować je dzień wcześniej i dalej będą miękkie.
Bułki drożdżowe polecam podać z czerwonym barszczykiem, a postawione na stole wigilijnym, na pewno spodobają się domownikom i gościom.

Bułki z kapusta kiszonąSkładniki (18-20 dużych bułek):
Ciasto:

  • 550 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek (można zastąpić grzybami leśnymi)
  • 2 średnia cebula
  • 1 marchewka (można ominąć, jak jest w kapuście)
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Bułki drożdżowe z kapustą kiszoną

Przygotowanie:
Farsz: Kiszoną kapustę opłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw do ostygnięcia.

Kapusta kiszona

Cebule obierz i drobno posiekaj, podsmaż na oliwie, dodaj obrana i startą marchewkę oraz obrane i starte pieczarki. Farsz duś pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszaj), aż cebula, marchew i pieczarki będą miękkie. Kapustę odsącz i drobno posiekaj, dodaj do warzyw i pieczarek, wymieszaj.

Cebula, marchew, pieczarki, kapusta

Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem prze około godzinę (czym dłużej tym farsz jest bardziej miękki). Farsz od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Przestudzić.

Farsz z kapusty kiszonej

Ciasto: Mleko podgrzej, następnie rozpuść w nim masło i przestudź. Wbij dwa jajka i dokładnie wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, a następnie wlej jeszcze letnie mleko z masłem i jajkami.
Zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę, do podwojenia objętości).

Przygotowanie bułeczek

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie delikatnie wyrób ciasto.
Ciasto podziel na dwie części (ja nie dzieliłam) i rozwałkuj je na duży prostokąt o grubości 3 mm.
Następnie ciasto posmaruj farszem (jeden dłuższy bok zostaw nieposmarowany). Zwiń w roladę (wzdłuż krótszego boku i pokrój na kawałki o szerokości około 3 cm. Pokrojone ciasto układaj w foremce do muffin. Posmaruj zmąconym żółtkiem albo śmietaną (możesz posypać czarnuszką albo kminkiem).

Bułki z pieczarkami i kapustą

Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut (aż się zarumienią).
Podawać na ciepło albo zimno.

Krokiety z kapustą

  • Super pomysł.

  • Mmm pycha! :)

  • Och, są boskie! Zgłodniałam:)

  • Częstujcie się, wystarczy dla każdego :)

  • Asia

    Świetny pomysł!

  • Monika

    A masz jakis patent jak nie mam formy do mufinow? Rozwala sie w samych papierkach? I czy jak zrobie w sobote to na poniedzialek jeszcze beda ok? Strasznie mnie kusza ale juz nie chce przed swietami wydawac na sprzety :)

  • anka

    myślę, że można je upiec w taki sposób jak chleb z pesto, na który jest przepis 2 str dalej. ja przynajmniej tak spróbuję bo też nie mam formy do mufinek

  • Moniko, tak jak Anka napisała. Polecam bułki upiec w naczyniu żaroodpornym. Tylko z połowy porcji, albo podzielisz na dwie foremki. Możesz zrobić też tak: papier do pieczenia tniesz na duże kwadraty (albo bierzesz papilotki) nakładasz na dno szklanki i owijasz folią aluminiową – szklankę wyciągasz a w to miejsce wkładasz zwinięte ślimaczki, powinno pomóc.