Bigos z kapusty pekińskiej

Gdyby ktoś mi zaserwował takie danie, nie mówiąc co to i z czego, to chyba miałabym trudność w wyłapaniu składników. Pewnie powiedziałabym, że jest tam marchewka, bo przecież ją widać. Kapusta też, bo wygląda i smakuje jak bigos z kapusty, tylko nie jest tak ciężki jak ten tradycyjny. Cukinia jest niewidoczna.
Taki bigos jest bardzo łatwy w przygotowaniu, no i nie trzeba go wcale długo gotować.
Pewnie wiele osób powie, że to nie jest żaden bigos. Może jest to podróbka bigosu, ale jakiś czas temu przeglądając przepisy w internecie, natrafiłam na bigos z samej cukinii, do tego dodana była papryka, cebula i nie było żadnej wzmianki o kapuście. Stwierdziłam, że coś co ma jakąkolwiek kapustę, wygląda i smakuje jak bigos – to właśnie nim jest. Polecam wypróbować.

Bigos z kapusty pekińskiej

Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 2 cukinie (800 g po obraniu i wydrążeniu)
- 4 marchewki (300 g po obraniu)
- 1 duża cebula
- 400 g kiełbasy
- 200 ml przecieru pomidorowego (z kartonika)
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka (słodka albo ostra), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Bigos z cukini

Przygotowanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pekińską opłucz i drobno posiekaj. Cukinie obierz, przekrój na pół i wydrąż nasiona, następnie zetrzyj na tarce albo drobno pokrój.
Do garnka wlej odrobinę tłuszczu i rozgrzej, usmaż cebulę, dodaj marchewkę – chwilę podsmaż. Następnie dodaj posiekaną kapustę i cukinię.

Cebula,, marchew, kapusta, cukinia

Wszystko razem wymieszaj i smażyć bez przykrycia, zawartość garnka od czasu do czasu wymieszaj. W tym czasie kiełbasę pokrój na kawałki i usmaż na patelni. Przypraw kapuste, dodaj usmażoną kiełbasę i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
Przygotowanie bigosu

Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 40 minut.

Bigos

 

  • pogol

    Bardzo smaczne i oryginalne danie nie mialem co zrobic z cukinia i wyszlo smacznie