Rogaliki z makiem i migdałami

Rogaliki z makiem i migdałami

Ciasto drożdżowe, mak, migdały, bakalie… z tych składników, wcale nie musi wyjść świąteczne ciasto. Niektórzy uważają, że makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Bardzo lubię makowce, zwłaszcza te bez rodzynek, ale rogaliki są jeszcze lepsze, są delikatne i takie na dwa kęsy. Rogaliki zniknęły bardzo szybko, były bardzo pyszne i aromatyczne. Smacznego!

Rogale z makiem i migdałamiSkładniki:
Ciasto:

  • 500 g maki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g kwaśnej śmietany (2 łyżki)
  • 1 paczki suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru (8 g)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g maku
  • 250 g blanszowanych migdałów
  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 100 g masy marcepanowej
  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Lukier:

  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1/2 pomarańczy

Rogaliki z nadzieniem migdałowym

Przygotowanie:
Nadzienie: Mak, migdały i orzechy sparz gorącą wodą (zalej wrzątkiem i przykryj pokrywką), po 15 minutach odcedź i odsącz. Zmiel dwukrotnie w maszynce (razem z migdałami i orzechami). Masę marcepanową zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmielony mak z orzechami, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki (rodzynki i skórkę pomarańczową zmieliłam). Do masy dodaj śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Składniki na nazienie

Ciasto: Drożdże wymieszaj razem z cukrem, dodaj śmietanę i rozetrzyj łyżką. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.

Drożdże

Mąkę wsyp do misy, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i zrób kruszonkę. W kruszonce zrób dołek, wbij jajka, dodaj sól, rozpuszczone drożdże i wszystko razem wymieszaj. Owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.

Składniki na ciasto drożdżowe

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na cztery równe części i rozwałkuj formując okrąg.

Ciasto drożdżowe

Podziel na 8 albo 16 trójkątów (podzieliłam na 8). Na każdym trójkącie połóż nadzienie, zwiń formując rogaliki.

Zawijanie rogali

Przygotowane rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C na zloty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu, rogaliki wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę.
Letnie rogaliki polej lukrem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Lukier: Pomarańczę dokładnie umyj (wyszoruj). Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszaj (utrzyj) razem z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

Rogaliki z nadzieniem makowym