Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Wczoraj do mojej kolekcji pierników dołączyły pierniczki „Katarzynki”. Są lekko pikantne, pięknie pachną i jak na razie są twarde, no ale tak to już jest z piernikami. Zazwyczaj muszą leżakować w szczelnie zamkniętych pojemnikach aby skruszały. Aby pierniki szybciej dojrzały, można do pojemnika włożyć kawałek jabłka, czy to działa? nie wiem, warto spróbować.
Kilka pierników już zniknęło, część schowałam… tuż przed świętami poleję je czekoladą. Smacznego!

Pierniczki Katarzynki

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g naturalnego miodu (użyłam lipowego)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Katarzynki

Przygotowanie:
Do garnka wlej miód, dodaj cukier i przyprawę do piernika. Wszytko razem wymieszaj.

Składniki na pierniczkói

Podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Masę lekko przestudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wymieszaj, wlej przestudzoną masę miodową, dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Z początku będzie wszystko się rozsypywało, ale po chwili wszystkie składniki skleją się w całość.

Składniki na katarzynki

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około ½ cm (w razie potrzeby ciasto delikatnie podsyp mąka). Foremką wycinaj kształty, następnie pierniczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto na pierniczki

Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 12 minut.
Ostudzone ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku.

Pierniczki katarzynki

 

  • masz tę foremkę :) prześlij trochę :D

  • agata

    mniej więcej ile pierniczków ci wyszło z tego?

  • urocze i smaczne :) pierniczki – moje ulubione!

  • Śliczne katarzynki!:)

  • śliczne, a gdzie kupiłaś …

  • a gdzie kupiłaś … tą foremkę

  • Kaś, foremkę pożyczyłam od koleżanki :)
    Agata, z tej porcji wyszło około 40 sztuk pierniczków
    Magda, dziękuję – poczęstuj się :)
    Majano, dziękuję :)
    Kasandraa6, foremkę pożyczyłam od koleżanki, niestety już jej nie mam :(

  • Neblina

    Katarzynki, jedne z najbardziej tradycyjnych pierników,cudowne…wymagają czasu…na to co najlepsze warto czekać;-)))Pozdrawiam. Joanna (Neblina)

  • Piekłam ostatnio razem z moją przyjaciółką katarzynki. Wyszły aromatyczne, puszyste i nie tak twarde jak np. szwedzkie pepparkakor, które zazwyczaj przygotowuję. Są super na zimowe wieczory z kubeczkiem grzanego wina! :)

  • Ach te pierniczki :)
    cudne zdjęcia :)

  • Jola

    Robię takie na święta dla znajomych,wszystkim smakują :-)

  • elunia

    Dzięki. Kolejny fajny przepis, ale mnie zainteresował Twój wałek do ciasta. Skąd można taki wziąć /tzn. kupić, gdzie można?/ . W sklepach widzę tylko takie tradycyjne – drewniane bądź plastikowe, a twój ma takie fajne rączki.Pozdrawiam.

  • Agula

    to prawda, kawałki jabłka wrzucone do zamkniętej puszki z piernikami powodują ich mięknięcie :) sprawdzone ;)