Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Wczoraj do mojej kolekcji pierników dołączyły pierniczki „Katarzynki”. Są lekko pikantne, pięknie pachną i jak na razie są twarde, no ale tak to już jest z piernikami. Zazwyczaj muszą leżakować w szczelnie zamkniętych pojemnikach aby skruszały. Aby pierniki szybciej dojrzały, można do pojemnika włożyć kawałek jabłka, czy to działa? nie wiem, warto spróbować.
Kilka pierników już zniknęło, część schowałam… tuż przed świętami poleję je czekoladą. Smacznego!

Pierniczki Katarzynki

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g naturalnego miodu (użyłam lipowego)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Katarzynki

Przygotowanie:
Do garnka wlej miód, dodaj cukier i przyprawę do piernika. Wszytko razem wymieszaj.

Składniki na pierniczkói

Podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Masę lekko przestudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wymieszaj, wlej przestudzoną masę miodową, dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Z początku będzie wszystko się rozsypywało, ale po chwili wszystkie składniki skleją się w całość.

Składniki na katarzynki

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około ½ cm (w razie potrzeby ciasto delikatnie podsyp mąka). Foremką wycinaj kształty, następnie pierniczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto na pierniczki

Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 12 minut.
Ostudzone ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku.

Pierniczki katarzynki