Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe, to pyszny i do tego uniwersalny sos do wszystkiego (no może, prawie do wszystkiego). Za każdym razem może smakować troszkę inaczej, a to za sprawą dodanych składników i przypraw do głównego, najważniejszego składnika, czyli bazylii.
Pesto można podać z makaronami, zapiec z bułką albo chlebem. Podać z pomidorami, wymieszać z sałatką, albo zamarynować w nim mięso czy ryby.
Takie domowe Pesto nie ma porównania do kupnego. Możecie przygotować go więcej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku, albo zamrozić i przechowywać nawet przez pół roku. Polecam.

Pesto bazylioweSkładniki:

  • duży pęczek bazylii (z jednej doniczki)
  • 3 łyżki orzeszków pinii (można je zastąpić dowolnymi orzechami)
  • 3 łyżki startego parmezanu (lub inny twardy ser)
  • ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Pesto bazyliowe z orzeszkami Pinii

Przygotowanie:
Listki bazylii (razem z cienkimi łodygami) umyć i osuszyć. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obrać.

Składniki na pesto

Bazylię zmiksować, dodać orzeszki, parmezan i oliwę, wszystko razem zmiksować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek i ponownie zmiksować do pożądanej konsystencji.

Bazylia i oliwa

Pesto doprawić solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać.

Pesto z bazylią

  • Ewa

    Pięknie zaprezentowane pesto, a swoje na pewno lepsze od kupionego :)

  • Piękne zdjecia. Bazyliowe pesto uwielbiam :)

  • Mm domowe zdecydowanie najlepsze ;)

  • Ewa, masz rację, było pyszne :)
    Majana, dziękuję :)
    Kamciss, dokładnie tak :)