Leniwe

Leniwe

Niech nikogo nie zmyli nazwa, że te kluski są leniwe. Przez to, że ciasto jest lekko klejące to miałam z nimi trochę zabawy. Ale było warto… kluski wyszły miękkie, delikatne, po prostu pyszne. Dla tych kluseczek warto było trochę się pobrudzić. Polecam.

Kluski leniwe z twarogiemSkładniki:
– 500 g zmielonego twarogu białego (mój był z wiaderka)
– 2 duże jajka
– 170 g mąki + dodatkowo do podsypania stolnicy
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli

Leniwe

Przygotowanie:
Twaróg dokładnie wymieszaj z jajkami, mąką wymieszaną z solą oraz z cukrem i cukrem waniliowym.

Produkty kluski leniwe

Zagnieć ciasto (będzie miękkie i klejące – takie ma być), wyłóż na blat i podsypując mąką uformuj wałki, a następnie odcinaj równe kawałki ciasta.
Przygotowane kluski wrzuć do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotuj chwilę, aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch.

Kluski leniwe

Odcedź. Podawaj od razu po przygotowaniu. Ja podałam ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

Kluski z białym serem

  • Uwielbiam! Szczególnie na słodko, obsypane cukrem i polane bułką zrobioną na masełku <3

  • Świetne ! Bardzo lubię , najchętniej na słodko z cynamonem. mMmmm :-)

  • jenusia

    Do leniwych nie nadają się sery z wiaderka. Dlatego miałaś takie klejące ciasto. Najlepszy jest ser z kostki – im suchszy tym lepszy ;)

  • Jenusia, no tak, masz rację :) Ale za to jakie one były pulchne i mięciutkie… ;)