Chleb z pesto bazyliowym

Chleb z pesto bazyliowym

Jakiś czas temu zrobiłam pesto bazyliowe, wyszło świetne, intensywnie zielone. Postanowiłam wykorzystać je do chleba. Ciasto rozwałkowałam, posmarowałam pesto i zwinęłam w rulon. Następnie ciasto pokroiłam i ciasno poukładałam w szklanym naczyniu. Po chwili chleb pięknie pachniał.
Taki chleb (a może bułki?) to świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Chleb wygląda pięknie i dość nietypowo. Pasuje na każdy stół, zwłaszcza świąteczny.  Pesto bazyliowe można zastąpić np. pesto z pomidorów czy papryki.

Chleb z pesto bazyliowymSkładniki:

  • 220 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek pesto

Chleb z pesto bazylii

Przygotowanie:
Do miski wsyp część mąki, cukier i sól. W mące zrób dołek, wsyp suche drożdże i wlej ciepłą wodę. Lekko zamieszaj. Następnie wyrób ciasto na gładkie jednolite ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę.

Składniki na chleb

Wyrobione ciasto uformuj w kulę. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Ciasto drożdżowe

Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm grubości. Ciasto posmaruj bazyliowym pesto i zwiń w rulon. Powstały rulon pokrój na kawałki o grubości 3 cm.

Chlebek z pesto

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, następnie ułóż w nim pionowo kawałki ciasta, tak aby były blisko siebie.

Chlebek zawijany

Chlebek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz, aż ciasto się zarumieni (to zależy od piekarnika – piekłam około 30 minut).

Bułki z pesto