Pajączki

Pajączki

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Owszem, jego przygotowanie może trwać troszkę dłużej, ale jeżeli jajka ugotuje się dzień wcześniej, a do ich przygotowania zaprosimy starsze dzieci, to śniadanie szybko znajdzie się na stole. Przy wszyscy będą mieli świetną zabawę.
Ja swoim dzieciom zrobiłam niespodziankę i sama przygotowałam jajka z niespodzianką. Początkowo nie chciały jeść robaków, ale szybko zmieniły zdanie, zwłaszcza, że owe robaki nie uciekały i okazały się być oliwkami, które lubią.

Jajka z pająkamiSkładniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 plasterki chudej szynki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • kilka czarnych oliwek

Pajączki

Przygotowanie:
Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Żółtka, szynkę i szczypiorek umieścić w miseczce, dodać majonez.

Pasta z jajek

Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otwory po żółtku napełnić powstałą masą i ułożyć na talerzyku.

Masa jajeczna

Oliwki odsączyć, przekroić na pół i ułożyć na środku każdego jajka (to będzie korpus pająka), następnie pozostałe połówki oliwek pokroić na cienkie cztery paseczki i ułożyć nogi pająka (po cztery z każdej strony).

Śniadanie dla dziecka