Muffiny czekoladowe z jabłkami

Muffiny czekoladowe z jabłkami

Dziś zapraszam na muffiny czekoladowe z jabłkami i cynamonem. To świetny sposób na złagodzenie jesiennej aury. Są lekko słodkie, pachnące delikatnie cynamonem a jabłka się rozpływają. Polecam.

Muffiny z cynamonemSkładniki (ok. 18 sztuk):
– 150 g gorzkiej czekolady
– 150 g kostki do pieczenia Kasia
– 150 g mąki
– 150 g cukru trzcinowego
– 3 jajka
– 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 jabłka

Muffiny czekoladowe z cynamonem

Przygotowanie:
Czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia wrzucić do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier i wymieszać. Przestudzić.

Rozpuszczona czekolada

Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do masy i wymieszać.

Jajka i mąka

Ciasto przelać do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C przez około 15 minut.

Muffiny czekoladowe