Francuskie kwadraciki z jabłkiem

Francuskie kwadraciki z jabłkiem

Za oknem jesień, postanowiłam, więc zaprosić ją do domu. Nic tak bardzo nie kojarzy się z tą porą roku, jak wypieki z jabłkami.
Przygotowałam ciasteczka z ciasta francuskiego, które robi się bardzo szybko. Zanim piekarnik rozgrzał się do 220°C, ciastka miałam gotowe. Kilka minut pieczenia i pyszne, ciepłe ciasteczka były gotowe.
Jabłka dostałam od rodziców, więc byłam pewna, że są pyszne i zdrowe, dlatego też jabłek nie obierałam ze skórek. Przez to ciastka wyglądają jeszcze bardziej apetycznie.
Można je urozmaicić dodając kilka rodzynek albo rozdrobnione orzechy włoskie. Smacznego!

Francuskie kwadraciki z jabłkiem

Składniki (6 dużych ciastek):
– 1 płat ciasta francuskiego
– 2 średniej wielkości jabłka
– cukier trzcinowy

Ciasteczka francuskie z jabłkiem

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. W tym czasie przygotować ciastka.
Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na sześć mniej więcej równej wielkości kwadraty. Dwa przeciwległe boki kwadratów zawinąć do środka. Następnie zawinąć do środka trzeci bok powstałego prostokąta (posłuży, jako podpórka na plastry jabłka).
Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Oczyścić z gniazd nasiennych.

Ciasto francuskie i jabłka

Jabłka pokroić w cienkie plasterki, i ułożyć je na ciastkach (po 5-6 plasterków).

Jabłka w cieście francuskiem

Zawinąć ostatni czwarty bok ciastka, przykrywając część jabłka. Jabłka posypać cukrem trzcinowym.

Jabłka z cukrem

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut, aż boki się zarumienią.
Przed podaniem ciastka przestudzić na kratce.

Ciastka francuskie z jablkiem