Duchy i kości

Duchy i kości

Duchy i kości – bezy są pyszne w każdej postaci. Nawet, jeśli są to duchy albo rozsypane na talerzu kości.
Co jakiś czas zdarza się tak, że wykorzystuję żółtka z jajek. Białka zazwyczaj mrożę albo wykorzystuję do jajecznicy. Tym razem postanowiłam ubić je z cukrem i upiec, a raczej ususzyć w piekarniku.
Efekt wyszedł wspaniały i pyszny. Polecam nie tylko na Halloween. To świetna propozycja na wszelkie imprezy z udziałem dzieci.

Duchy w HalloweenSkładniki:

  • 3 białka (ok. 80 g)
  • 140 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Oraz:

  • gorzka czekolada
  • truskawki albo maliny

Duszki

Bezowe kostki

Przygotowanie:
Do schłodzonych białek dodać szczyptę soli i zacząć miksować na najwyższych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodawać cukier.

Białko i cukier

Całość miksować około 10 minut, aż piana zrobi się sztywna, biała i lśniąca.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć do szprycy albo rękawa cukierniczego. Wyciskać na blaszkę bezy na kształt duszków albo uformować koteczki.

Ubita piana

Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 110°C przez około 1-1,5.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maliny (albo truskawki) zmiksować – mogą być mrożone.

Czekolada i maliny

Za pomocą wykałaczki narysować na duszkach oczy i usta.

Czekolada i bezy

Truskawki albo maliny zmiksować – podawać z bezowymi kosteczkami.

Kostki bezowe