Chałka

Chałka

Dziś u mnie pachnąca i świeża chałka, którą planowałam upiec już od bardzo dawna, skorzystałam z okazji dnia chleba. Chałka to raczej bułka, ale jest tak pyszna, że postanowiłam się nią pochwalić. Smacznego!

Chałka z masłemSkładniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 350 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 ml mleka
  • 1 średnie jajko
  • 1,5 łyżki masła
  • 50 ml wody
  • 35 g cukru
  • żółtko

Chałka

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól, drożdże i cukier. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z ciepłą wodą i mlekiem oraz jajko.
Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na cztery równe części, z których uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce dokładnie połączyć i podwiną pod spód.
Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i pozostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Do miseczki włożyć masło, wsypać mąkę i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.
Tak przygotowaną chałkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut.

Chałka z kruszonką

21 komentarzy

  1. Wspaniała chałka! Uwielbiam. Z masełkiem, dżemem, mniam:)
    Śliczna Ci się upiekła.
    Pozdrawiam ciepło.

  2. Piękna i kusząca! Porywam kawałek.
    Pozdrawiam

  3. Chałka wygląda obłędnie! Bardzo chętnie takiej spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  4. Chałka wygląda obłędnie! Bardzo chętnie takiej spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  5. dobra i ciepła chałka z rana to moje marzenie

  6. Takiej świeżej pachnącej chałki to bym zjadła.

  7. Wspaniała chałka! Uwielbiam. Z masełkiem, dżemem, mniam:)
    Śliczna Ci się upiekła.
    Pozdrawiam ciepło.

  8. Piękna i kusząca! Porywam kawałek.
    Pozdrawiam

  9. Chałka wygląda obłędnie! Bardzo chętnie takiej spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  10. dobra i ciepła chałka z rana to moje marzenie

  11. Takiej świeżej pachnącej chałki to bym zjadła.

  12. Piękna chałka! Jeszcze ciepła, z masełkiem to poezja :)

  13. zdecydowanie mój ulubiony wypiek drożdżowy. wspaniała Ci wyszła :)

  14. Dziękuję za miłe słowa. To moja pierwsza chałka i jestem pewna, że nie ostatnia :D
    Pozdrawiam ciepło.

  15. Piękna chałka! Jeszcze ciepła, z masełkiem to poezja :)

  16. zdecydowanie mój ulubiony wypiek drożdżowy. wspaniała Ci wyszła :)

  17. Dziękuję za miłe słowa. To moja pierwsza chałka i jestem pewna, że nie ostatnia :D
    Pozdrawiam ciepło.

  18. tak narobiłam sobie smaku samym patrzeniem na zdjęcie, że nie mogę się doczekać aż jej spróbuje. Zabieram się za pieczenie, dam znać jak wyszło. Pozdrawiam :)

  19. tak narobiłam sobie smaku samym patrzeniem na zdjęcie, że nie mogę się doczekać aż jej spróbuje. Zabieram się za pieczenie, dam znać jak wyszło. Pozdrawiam :)

  20. no niestety nie wyrosła mi taka piękna jak Tobie ale nie poddaje się będę próbować dalej.

  21. no niestety nie wyrosła mi taka piękna jak Tobie ale nie poddaje się będę próbować dalej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*