Chałka

Chałka

Dziś u mnie pachnąca i świeża chałka, którą planowałam upiec już od bardzo dawna, skorzystałam z okazji dnia chleba. Chałka to raczej bułka, ale jest tak pyszna, że postanowiłam się nią pochwalić. Smacznego!

Chałka z masłemSkładniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 350 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 ml mleka
  • 1 średnie jajko
  • 1,5 łyżki masła
  • 50 ml wody
  • 35 g cukru
  • żółtko

Chałka

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól, drożdże i cukier. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z ciepłą wodą i mlekiem oraz jajko.
Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na cztery równe części, z których uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce dokładnie połączyć i podwiną pod spód.
Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i pozostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Do miseczki włożyć masło, wsypać mąkę i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.
Tak przygotowaną chałkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut.

Chałka z kruszonką

  • Wspaniała chałka! Uwielbiam. Z masełkiem, dżemem, mniam:)
    Śliczna Ci się upiekła.
    Pozdrawiam ciepło.

  • mojetworyprzetwory

    Piękna i kusząca! Porywam kawałek.
    Pozdrawiam

  • Chałka wygląda obłędnie! Bardzo chętnie takiej spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • Chałka wygląda obłędnie! Bardzo chętnie takiej spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • dobra i ciepła chałka z rana to moje marzenie

  • Takiej świeżej pachnącej chałki to bym zjadła.

  • Piękna chałka! Jeszcze ciepła, z masełkiem to poezja :)

  • zdecydowanie mój ulubiony wypiek drożdżowy. wspaniała Ci wyszła :)

  • Dziękuję za miłe słowa. To moja pierwsza chałka i jestem pewna, że nie ostatnia :D
    Pozdrawiam ciepło.

  • Asia

    tak narobiłam sobie smaku samym patrzeniem na zdjęcie, że nie mogę się doczekać aż jej spróbuje. Zabieram się za pieczenie, dam znać jak wyszło. Pozdrawiam :)

  • Asia

    no niestety nie wyrosła mi taka piękna jak Tobie ale nie poddaje się będę próbować dalej.