Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

Na weekendowe śniadania polecam przygotować bardzo prosty chleb pszenny, który jest łagodny w smaku, ma przyjemny zapach, no i pięknie wygląda. Do chleba dodałam czarny sezam, przez co chleb smakuje pysznie.
Chleb upiekłam wieczorem, następnie zawinęłam w czystą ściereczkę. Rano był idealny do krojenia. Polecam.

Prosty chleb pszennySkładniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 5 g drożdży instant
  • 15 g miękkiego masła
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Chleb pszenny

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę dodać sól, drożdże, czarny sezam (można zrezygnować) i cukier. Wymieszać. Następnie dodać miękkie masło, wlać ciepłe mleko z wodę.

Przygotowanie chleba

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwójnego wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 50°C).
Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć je pięścią (ciasto opadnie).

Ciasto na chleb

Ciasto ponownie lekko wyrobić. Uformować bochen chleba i położyć na blaszce posypanej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut, bochenek powinien podwoić swoją objętość).

Chleb na drożdżach

Chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230°C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 25 minut.

Chleb

Dobrze upieczony chleb ma brązową skórkę, a po uderzeniu od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk.

Łatwy chleb

  • świetnie wyszedł :)

  • Coś mi się wydaję że jutro go popełnię :) Piękny!

  • Pięknie się prezentuje Twój chlebek. Dawno nie piekłam pieczywka,chętnie bym zjadła taki domowy chlebuś.
    Pozdrawiam serdecznie,

  • piękny bochenek!

  • Dziękuję za miłe słowa :) częstujcie się :)