Muffiny z orzechami

Muffiny z orzechami

Muffiny z orzechami laskowymi to najlepsza przekąska po jesiennym spacerze. Pachną cynamonem, orzechy są lekko przypieczone a jabłka delikatne i miękkie. Babeczki są pyszne.

Muffiny z orzechamiSkładniki:
– 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
– 125 g mąki pszennej, przesianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1½ płaskiej łyżeczki cynamonu
– 60 cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypki
– 3 pełne łyżki płynnego miodu
– 30 ml jogurtu
– 65 ml oleju roślinnego
– 1 duże jajko
– 40 g orzechów laskowych

Muffiny z orzechami laskowymi

Przygotowanie:
W misce utrzeć jajko z cukrem, następnie dodać miód, jogurt i olej.

Babeczki z cynamonem

Do powstałej masy dodawać kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jedną łyżeczkę cynamonu. Na końcu dodać połowę posiekanych orzechów i pokrojone w kosteczkę jabłko.

Babeczki z jabłkami

Z pozostałych orzechów, dwóch łyżek cukru trzcinowego i ½ łyżeczki cynamonu przygotować posypkę.
Powstałą masę przełożyć do blaszki wyłożonej papilotkami i posypać posypką. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Babeczki z jabłkami i orzechami

Upieczone muffiny wyjąć z blaszki i przestudzić.

Babeczki z orzechami i jabłkami