Muffiny marchewkowe z cynamonem

Polecam pyszne, zdrowe muffiny. Są świetne na dziecięce uroczystości, na pikniki i drugie śniadanie do pracy i szkoły. Zamiast banana, można dodać dwa jabłka. Wyjdą równie pyszne. Poleca i smacznego.

Muffiny z warzywami

Składniki (na 24 dużych muffinek):
– 400 g mąki pszennej (+50 g mąki)
– 4 jajka
– 200 g cukru
– 250 ml oleju
– 400 g marchewki (startej na tarce z małymi oczkami)
– 1 duże jabłka (startej na tarce z małymi oczkami)
– 1 banan (obrany i dokładnie rozgnieciony)
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka cynamonu
– szczypta soli

Muffiny marchewkowe

Przygotowanie::
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, pokroić i usunąć gniazdo nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Banana obrać i dokładnie rozgnieść.

Przygotowanie składników na ciasto

Jajka zmiksować, dodać cukier i olej. Zmiksować.

Przygotowanie ciasta

Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamon.

Przygotowanie muffin

Następnie dodać banana, jabłko i marchew (wcześniej starte na tarce o małych oczkach). Dokładnie wymieszać, (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać pozostałe 50 g mąki).

Przygotowanie ciasta na muffiny

Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Muffiny w papilotkach

Po upieczeniu muffiny wyjąć z formy i studzić je na metalowej kratce.

Muffiny z marchewką i jabłkiem

  • Asia

    Wyglądają przepysznie! Coś mi się wydaje że jutro czeka mnie zabawa z tym przepisem…

  • kasia

    piekne, wlasnie upieklam, wyszly pyszne !