Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

Kasza z obiadu, którego nie było, twaróg do naleśników, których również nie było, bo ktoś zużył całą mąkę… równa się kotlet. I to pyszny.
Dawno temu smażyłam podobne, jednak nie wyglądały zbyt interesująco. Tym razem było inaczej. Kotlety wyszły bardzo delikatne i lekkie, nie wchłonęły zbyt wiele tłuszczu, z czego byłam bardzo zadowolona. Smakują na ciepło i na zimno. Polecam wersję na ciepło z dodatkiem sosu grzybowego (z prawdziwkami), albo innym o wyraźnym smaku. Smacznego!

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:
– 200 g kaszy gryczanej
– 250 g twarogu trzykrotnie mielonego (może być z aksamitny z wiaderka)
– 2 jajka
– kilka gałązek natki pietruszki (drobno posiekanej)
– sól, pieprz świeżo mielony
– bułka tarta do obtoczenia

Kotlet z kaszy

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie przestudzić i zmielić.

Kasza gryczana

Do kaszy dodać twaróg, przyprawy, posiekaną pietruszkę i jajka. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Kotlety z kaszy

Z powstałej masy uformować równe kotlety. Delikatnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor (delikatnie przewracać).

Kasza i twaróg

Kotlety najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Polane sosem grzybowym są idealne.

Kotleciki z kaszy gryczanej

  • Basia

    Baaardzo apetyczne kotleciki, które chętnie wypróbuję, bo jeszcze takich nie jadłam :-)
    Dziękuję za inspirację :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Rzeczywiście, wyglądają bardzo smacznie. Muszę wypróbować!

  • Lubię takie „coś z niczego” ;) Super!

  • Naprawdę bardzo smakowite kotlety! Apetyczne zdjęcia zrobiłaś. :)
    Pozdrawiam. :)

  • Dziękuję za miłe słowa :) polecam przetestowanie i… smacznego! :)

  • gość

    Dobry przepis- z sosem pieczarkowym są bardzo smaczne :)