Cynamonowy wieniec

Cynamonowy wieniec

Piękna jesień za oknem, a u mnie unosi się cudowny zapach cynamonu. Ciasto wyszło delikatne, miękkie i pachnące. Dodam, że jest bardzo łatwe do przygotowania.
Polecam tę słodkość na jesienne i zimowe spotkania przy kawie oraz jako przekąskę dla dzieci do kubka ciepłego mleka.
Cynamonowy wieniec, a może Estoński kringel, jedna i druga nazwa jest słodka i pysznie brzmi. Smacznego!

Cynamonowy wieniec

Składniki:
Ciasto:
– 260 g mąki
– 110 ml letniego mleka
– 30 g stopionego masła
– 1 paczuszka suchych drożdży
– 1 żółtko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
Nadzienie:
– 50 g zmiękczonego masła
– 3-4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać żółtko, stopione masło (niegorące) i letnim mlekiem.

Składniki ciasta

Zagnieść ciasto, uformować w kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podwójnego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe

Wyrośnięte ciasto rozwałkować formując prostokąt o grubości około 1/2 cm.
Przygotować posypkę. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.

Posypka

Miękkim masłem posmarować powstały prostokąt, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zrolować.

Rolada z cynamonem

Powstały rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Następnie skręcić obie części (przecięciem do góry) i uformować okrągły kształt.

Cynamon z cukrem

Tak powstały okrąg przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym masłem i posypać pozostałą posypką cukrowo-cynamonową.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż krążek zrobi się złoty. Zmniejszyć temperaturę do 150C i piec kolejne 5-10 minut.

Ciasto z cynamonem