Bułki pszenno-żytnie

Bułki pszenno-żytnie

Czasami lubię zapomnieć. Tym razem zapomniałam kupić pieczywa. Na szczęście miałam w domu mleko, mąkę i drożdże – takie składniki u mnie to podstawa, zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem wyszły pyszne bułki. Na kolację i na jutrzejsze śniadanie. Przepis jest bardzo łatwy, a ciasto ładnie rośnie.
Przepis na bułki jest bardzo uniwersalny, można go w każdej chwili zmienić i zamiast mąki żytniej dać na przykład orkiszową, albo inną jaką mamy w domu. Polecam i smacznego!

Bułki żytnieSkładniki:

  • 500 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej (+/- 50 g)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży instant (25 g świeżych)
  • 20 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczka cukru

Bułki pszenno-żytnie

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę dodać sól, drożdże oraz cukier. Wymieszać. Następnie dodać miękkie masło, wlać ciepłe mleko wymieszane z ciepłą wodą.

Mąka i mleko

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, następnie przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na przykład do piekarnika rozgrzanego do 50°C).
Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć je pięścią (ciasto opadnie).
Z przygotowanego ciasta formować bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut, bułki powinny lekko podrosnąć).

Bułki na drożdżach

Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230°C i piec przez 7 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 18-20 minut.

Bułki z masłem

Bułki żytnie zostały przygotowane w ramach zabawy „Upiecz Smakowity Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”.

logo akcji

  • Bardzo fajne bułeczki i piękne zdjęcia.:)
    Porywam jedną bułę na jutrzejsze śniadanie. :)

  • Nil

    A moga być świeże drożdze? Nie wiem czy dostanę takie suche.

  • Nil, tak, w zamian dodaj 25 g świeżych drożdży.

  • Nil

    Dzięki :)

  • Wiktoria Zdunek

    Witam!właśnie robie bułeczki ,tylko mu
    sze powiedzieć ,ze ciasto jest zbite jak cholera nic elastyczne .Wszystko robiłam hak w przepisie.Chyba nic nie urośnie bo jest za bardzo twarde.Tylko czemu?