Ciasto jabłkowe

Lubię ciasta z jabłkami, a dzięki takim wypiekom jak te… lubię jeszcze bardziej. Ciasto jabłkowe jest bardzo proste w przygotowaniu, jest pyszne, słodziutkie. Jedyną jego wadą jest to, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Cała blaszka zniknęła wciągu jednego dnia – aż żałowałam, że nie zrobiłam więcej tego ciasta, bo składników miałam wystarczająco dużo. Polecam, zwłaszcza, że pomału zaczyna się sezon na jabłka.

Ciasto jabłkowe Składniki (tortownica o Ø 24 cm):
- 250 g mąki
- 150 g drobnego cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie jabłka
Do posypania:
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- cynamon

Jabłka w cieściePrzygotowanie:
Masło utrzeć razem z cukrem, następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucać po jednym jajku. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Na końcu dodać jogurt i ponownie wymieszać.

Przygotowanie ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać jabłka i ułożyć je na cieście. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym i oprószyć cynamonym (najlepiej świeżo tartym).

Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut

Ciasto z jabłkami

 

  • http://tastyy.blogspot.com Magda

    najlepsze ciasto na swiecie!<3

  • http://www.DeserekTV.pl Pan Deserek :)

    Pychotka – narobiłaś mi smaku tym ciastem :)

  • Magda Galant

    Ciasto było pyszne zjadłam chyba ze trzy kawałki dlatego tez cała blaszka zniknęła w ciągu jednego dnia:) ale nie mogłam się powstrzymać mój mąż też:) już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię:)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Magda, dokładnie tak jak mówisz :)
    Pan Deserek, częstuj się ;)
    Magda G., ja nie liczyłam ;) a jabłka kupiłaś? muszę koniecznie podpytać jak one się nazywały :)

  • Magda Galant

    No właśnie zapomniałm kupić jabłek więc jak już bedziesz wiedziała jaka to jest odmiana to daj koniecznie znac

  • http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/ bernadeta

    super wygląda, chetnie zrobiłabym je z gruszkami.

  • Dominika

    A cukier drobny to jest zwykly cukier?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Dominiko, tak, to jest zwykły biały cukier. Ja miałam miałki, ale można dodać gruboziarnisty, albo trzcinowy :)

  • Magda Galant

    Ja wczoraj tez robiłam ( znowu:) ) ze zwykłym cukrem z Biedrony i wyszło pysznie mniam mniam :))

  • sdfghjasdfghj

    mniam mniam