Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Lubię ciasta z jabłkami, a dzięki takim wypiekom jak te… lubię jeszcze bardziej. Ciasto jabłkowe jest bardzo proste w przygotowaniu, jest pyszne, słodziutkie. Jedyną jego wadą jest to, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Cała blaszka zniknęła wciągu jednego dnia – aż żałowałam, że nie zrobiłam więcej tego ciasta, bo składników miałam wystarczająco dużo. Polecam, zwłaszcza, że pomału zaczyna się sezon na jabłka.

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Składniki (tortownica o Ø 24 cm):

  • 250 g mąki
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie jabłka

Do posypania:

  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • cynamon

Jabłka w cieściePrzygotowanie:
Masło utrzeć razem z cukrem, następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucać po jednym jajku. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Na końcu dodać jogurt i ponownie wymieszać.

Przygotowanie ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać jabłka i ułożyć je na cieście. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym i oprószyć cynamonym (najlepiej świeżo tartym).

Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut

Ciasto z jabłkami