Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Lubię ciasta z jabłkami, a dzięki takim wypiekom jak te… lubię jeszcze bardziej. Ciasto jabłkowe jest bardzo proste w przygotowaniu, jest pyszne, słodziutkie. Jedyną jego wadą jest to, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Cała blaszka zniknęła wciągu jednego dnia – aż żałowałam, że nie zrobiłam więcej tego ciasta, bo składników miałam wystarczająco dużo. Polecam, zwłaszcza, że pomału zaczyna się sezon na jabłka.

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Składniki (tortownica o Ø 24 cm):

  • 250 g mąki
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie jabłka

Do posypania:

  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • cynamon

Jabłka w cieściePrzygotowanie:
Masło utrzeć razem z cukrem, następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucać po jednym jajku. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Na końcu dodać jogurt i ponownie wymieszać.

Przygotowanie ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać jabłka i ułożyć je na cieście. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym i oprószyć cynamonym (najlepiej świeżo tartym).

Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut

Ciasto z jabłkami

 

21 komentarzy

  1. najlepsze ciasto na swiecie!<3

  2. Pychotka – narobiłaś mi smaku tym ciastem :)

  3. najlepsze ciasto na swiecie!<3

  4. Ciasto było pyszne zjadłam chyba ze trzy kawałki dlatego tez cała blaszka zniknęła w ciągu jednego dnia:) ale nie mogłam się powstrzymać mój mąż też:) już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię:)

  5. Pychotka – narobiłaś mi smaku tym ciastem :)

  6. Magda, dokładnie tak jak mówisz :)
    Pan Deserek, częstuj się ;)
    Magda G., ja nie liczyłam ;) a jabłka kupiłaś? muszę koniecznie podpytać jak one się nazywały :)

  7. Ciasto było pyszne zjadłam chyba ze trzy kawałki dlatego tez cała blaszka zniknęła w ciągu jednego dnia:) ale nie mogłam się powstrzymać mój mąż też:) już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię:)

  8. najsmaczniejsze.pl

    Magda, dokładnie tak jak mówisz :)
    Pan Deserek, częstuj się ;)
    Magda G., ja nie liczyłam ;) a jabłka kupiłaś? muszę koniecznie podpytać jak one się nazywały :)

  9. No właśnie zapomniałm kupić jabłek więc jak już bedziesz wiedziała jaka to jest odmiana to daj koniecznie znac

  10. No właśnie zapomniałm kupić jabłek więc jak już bedziesz wiedziała jaka to jest odmiana to daj koniecznie znac

  11. super wygląda, chetnie zrobiłabym je z gruszkami.

  12. super wygląda, chetnie zrobiłabym je z gruszkami.

  13. A cukier drobny to jest zwykly cukier?

  14. A cukier drobny to jest zwykly cukier?

  15. Dominiko, tak, to jest zwykły biały cukier. Ja miałam miałki, ale można dodać gruboziarnisty, albo trzcinowy :)

  16. najsmaczniejsze.pl

    Dominiko, tak, to jest zwykły biały cukier. Ja miałam miałki, ale można dodać gruboziarnisty, albo trzcinowy :)

  17. Ja wczoraj tez robiłam ( znowu:) ) ze zwykłym cukrem z Biedrony i wyszło pysznie mniam mniam :))

  18. Ja wczoraj tez robiłam ( znowu:) ) ze zwykłym cukrem z Biedrony i wyszło pysznie mniam mniam :))

  19. mniam mniam

  20. mniam mniam

  21. Pingback: Ciasto z jabłkami | SPRINGTIME iwona knihnicka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*