Bułki żytnie

Bułki żytnie w sam raz na pierwsze i drugie śniadanie. Upiekłam je w nocy a rano czekały na nas świeże, miękkie, pachnące i delikatne. Bułki żytnie (z dodatkiem mąki pszennej) są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, szybko wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, 25 minut pieczenia i bułki gotowe. A jeżeli znajdziecie przed śniadaniem niecałe 1,5 h to bułki będą nie tylko świeże, ale i ciepłe.

Bułki pszenno-żytnie

Składniki (na 9 dużych bułek):

  • 400 mąki żytniej
  • 200 maki pszennej
  • 60 drożdży
  • 300 ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli

Bułki z mąki zytniej Przygotowanie:
Obie maki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, następnie dodać cukier, sól oraz olej, wlać ciepłą wodę (nie wrzątek) i zagnieść ciasto.

Przygotowanie bułek

Przygotowanie ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C – nie zamykać drzwiczek!).

Ciasto na pieczywo

Po około 40 minutach ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Wyrośnięte ciasto

Ciasto podzielić na mniejsze części (około 120 g) i uformować bułki – przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie naciąć je w kilku miejscach.

Bułki

Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i posmarować zimną wodą.

Upieczone bułki

Bułki  zawinąć w czystą ściereczkę i ostudzić.

Bułki żytnie

  • http://tastyy.blogspot.com Magda

    takie domowe buleczki to swietna sprawa! :)

  • http://jestsmacznie.blogspot.com Wiola

    Cudowne!

  • Gosia

    Witam Panią,przed chwileczką wyciągnęłam bułeczki żytnie z piekarnika-piękne:) mam pytanie dlaczego trzeba je posmarować wodą? co to ma na celu? ja nie posmarowałam ciekawe jakie będą tego konsekwencje… hi pierwszy raz się z tym spotkałam,proszę o odpowiedz.Dziękuję serdecznie za przepis życzę wszystkiego dobrego.Dziś na kolację(po ostudzeniu) degustacja.

  • Michał

    witam

    Jeśli nie posmaruje ich Pani zimną wodą na wierzchu będzie skorupka którą ciężko będzie ugryźć

    pozdrawiam Michał

  • Emilia

    Witam!
    Bułki i inne pieczywo jeszcze gorące smaruje się wodą, aby skórka była miękka i rumiana. Ja smaruję wodą wymieszaną z odrobiną mąki, tak mi podpowiedział mój brat, piekarz :-) tylko nie za dużo mąki bo zostanie na skórce i będzie nie ładnie wyglądać.

  • Andrzej

    Witam. Wczoraj robiłem wyszły super i pięknie pachniały Dziękuje za przepis.