Bułki żytnie

Bułki w sam raz na pierwsze i drugie śniadanie. Upiekłam je w nocy a rano czekały na nas świeże, miękkie, pachnące i delikatne. Bułki żytnie (z dodatkiem mąki pszennej) są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, szybko wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, 25 minut pieczenia i bułki gotowe. A jeżeli znajdziecie przed śniadaniem niecałe 1,5 h to bułki będą nie tylko świeże, ale i ciepłe.

Bułki pszenno-żytnie

Składniki (na 9 dużych bułek):

  • 400 mąki żytniej
  • 200 maki pszennej
  • 60 drożdży
  • 300 ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli

Bułki z mąki zytniej Przygotowanie:
Obie maki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, następnie dodać cukier, sól oraz olej, wlać ciepłą wodę (nie wrzątek) i zagnieść ciasto.

Przygotowanie bułek

Przygotowanie ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C – nie zamykać drzwiczek!).

Ciasto na pieczywo

Po około 40 minutach ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Wyrośnięte ciasto

Ciasto podzielić na mniejsze części (około 120 g) i uformować bułki – przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie naciąć je w kilku miejscach.

Bułki

Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i posmarować zimną wodą.

Upieczone bułki

Bułki  zawinąć w czystą ściereczkę i ostudzić.

Bułki żytnie



Komentarze do wpisu: “Bułki żytnie

  1. Witam Panią,przed chwileczką wyciągnęłam bułeczki żytnie z piekarnika-piękne:) mam pytanie dlaczego trzeba je posmarować wodą? co to ma na celu? ja nie posmarowałam ciekawe jakie będą tego konsekwencje… hi pierwszy raz się z tym spotkałam,proszę o odpowiedz.Dziękuję serdecznie za przepis życzę wszystkiego dobrego.Dziś na kolację(po ostudzeniu) degustacja.

  2. witam

    Jeśli nie posmaruje ich Pani zimną wodą na wierzchu będzie skorupka którą ciężko będzie ugryźć

    pozdrawiam Michał

  3. Witam!
    Bułki i inne pieczywo jeszcze gorące smaruje się wodą, aby skórka była miękka i rumiana. Ja smaruję wodą wymieszaną z odrobiną mąki, tak mi podpowiedział mój brat, piekarz :-) tylko nie za dużo mąki bo zostanie na skórce i będzie nie ładnie wyglądać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>