Bułki żytnie w sam raz na pierwsze i drugie śniadanie. Upiekłam je w nocy a rano czekały na nas świeże, miękkie, pachnące i delikatne. Bułki żytnie (z dodatkiem mąki pszennej) są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, szybko wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, 25 minut pieczenia i bułki gotowe. A jeżeli znajdziecie przed śniadaniem niecałe 1,5 h to bułki będą nie tylko świeże, ale i ciepłe.
Składniki (na 9 dużych bułek):
- 400 mąki żytniej
- 200 maki pszennej
- 60 drożdży
- 300 ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Obie maki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, następnie dodać cukier, sól oraz olej, wlać ciepłą wodę (nie wrzątek) i zagnieść ciasto.
Przygotowanie ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C – nie zamykać drzwiczek!).
Po około 40 minutach ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Ciasto podzielić na mniejsze części (około 120 g) i uformować bułki – przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie naciąć je w kilku miejscach.
Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i posmarować zimną wodą.
Bułki zawinąć w czystą ściereczkę i ostudzić.