Sałatka z kapustą pekińską

Sałatka z kapustą pekińską

Bardzo szybka, łatwa i smaczna sałatka, no i bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywa polecam pokroić wcześniej a przyprawić tuż przed podaniem. Sałatkę można podać na obiad jako dodatek do ziemniaków i mięsa a także jako uzupełnienie do mięs z grilla.

Sałatka z kapustą pekińskąSkładniki:

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo szczypiorku)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sałatka z sosem majonezowymPrzygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, ogórka obrać i razem z pomidorem pokroić na kawałki. Do warzyw dodać posiekany koperek (można zastąpić szczypiorkiem).
Warzywa do sałatkiSałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jogurt i majonez.
Sos majonezowyWszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

  • Emilka

    Wygląda apetycznie, a składniki zawsze do kupienia :) muszę zrobić D

  • Smakowicie wygląda. :)
    Ja bym pewnie zamiast majonezu dała jogurt, zawsze wciskam jogurt zamiast majonezu. Tylko do tradycyjnej jarzynowej daję majonez hehe;D
    Pozdrowienia

  • Łukasz

    Super przepis!
    Mięsożercy pewnie dodadzą również mięsko – bomba.
    A dressing można również zrobić oddzielnie – jogurt, olej rzepakowy, pieprz – rewelacja ;)