Owoce pod kruszonką (Crumble)

Lubicie Crumble? Ja bardzo. Jest to bardzo szybki i pyszny deser, który za każdym razem może smakować inaczej. Zawsze gdy tylko zostanie mi kilka owoców, mrożę je i dzięki temu zawsze mogę przygotować zdrowy deser, który podaję z lodami śmietankowymi albo bitą śmietaną.
Crumble wyszedł słodko-kwaskowaty, polecam go zwłaszcza na upalne dni. Do deseru użyłam mieszanki letnich czerwonych owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki i wiśnia).
Owoce pod kruszonką (Crumble)
Składniki:
- 400 g czerwonych owoców
- 100 g.masła
- 100 g brązowego cukru
- 150 g.mąki
- gałka muszkatołowa
- szczypta soli
Crumble z owocamiPrzygotowanie:
Owoce wsypać do miseczek.
OwoceMiękkie masło, mąkę, cukier i szczyptę soli umieścić w misce.
KruszonkaWszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż powstanie kruszonka.
Kruszonka do ciasta Owoce oprószyć gałką muszkatołową i posypać kruszonką.
Crumble z kruszonkąMiseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180°C i zapiekać przez 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Crumble z czerwonymi owocami



Komentarze do wpisu: “Owoce pod kruszonką (Crumble)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>