Owoce pod kruszonką (Crumble)

Lubicie Crumble? Ja bardzo. Jest to bardzo szybki i pyszny deser, który za każdym razem może smakować inaczej. Zawsze gdy tylko zostanie mi kilka owoców, mrożę je i dzięki temu zawsze mogę przygotować zdrowy deser, który podaję z lodami śmietankowymi albo bitą śmietaną.
Crumble wyszedł słodko-kwaskowaty, polecam go zwłaszcza na upalne dni. Do deseru użyłam mieszanki letnich czerwonych owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki i wiśnia).
Owoce pod kruszonką (Crumble)
Składniki:
– 400 g czerwonych owoców
– 100 g.masła
– 100 g brązowego cukru
– 150 g.mąki
– gałka muszkatołowa
– szczypta soli
Crumble z owocamiPrzygotowanie:
Owoce wsypać do miseczek.
OwoceMiękkie masło, mąkę, cukier i szczyptę soli umieścić w misce.
KruszonkaWszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż powstanie kruszonka.
Kruszonka do ciasta Owoce oprószyć gałką muszkatołową i posypać kruszonką.
Crumble z kruszonkąMiseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180°C i zapiekać przez 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Crumble z czerwonymi owocami

  • Karolina

    Pychota, to jest jeden z moich ulubionych deserów… a może nawet najbardziej ulubiony :)

  • Asia

    Wygląda obłędnie!!!!… smakuje pewnie tak samo…

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Bardzo lubię i nawet wczoraj robiłam. Pyszności :)
    Pięknie sie prezentuje Twoje crumble :)