Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

O szparagi coraz trudniej, więc na zakończenie sezonu zrobiłam z nich zupę-krem. Krem wyszedł pyszny, miał piękny kolor i zapach.
Wszyscy się zajadali i prosili o dokładki. A najmłodszej córce tak smakowało, że złościła się i nie pozwalała ostudzić sobie zupy. Polecam.
Krem ze szparagówSkładniki:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 2 duże marchewki
– 4-5 ziemniaków
– 1 cebula
– 1 l bulionu warzywnego
– 4 łyżki masła
– sól, pieprz
Zupa krem ze szparagówPrzygotowanie:
Umyte i obrane warzywa pokroić w kostkę (szparagi bez twardych końcówek). W garnku rozpuścić masło (można zastąpić olejem), dodać warzywa, przykryć i podsmażać od czasu do czasu mieszając, pilnując aby warzywa za mocno nie przypaliły się.
Warzywa Warzywa zmiksować, dodać przyprawy i wywar.
Warzywa do zupyKrem podawać z groszkiem ptysiowym albo z pieczywem.
Krem z marchewkami i szparagami