Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Pyszne i złociste ślimaki z intensywnie zielonym farszem. To pyszne kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakiem ze śmietanką. Ciekawe kto z Was lubi szpinak? Jeżeli jest ktoś taki, to szczerze zachęcam do zrobienia takich ślimaków. Podobno dzieci nie jedzą szpinaku – moje wyjadały szpinak ze środka.
Przyznam się, że ja kiedyś nie jadłam szpinaku i to nie dlatego, że w przedszkolu musiałam go jeść. Nie pamiętam takiego zdarzenia – chyba nie mieliśmy go w jadłospisie, w domu też nie jedliśmy. Dopiero kilka lat temu mąż zaproponował szpinak na obiad. Nie powiem, żebym była szczęśliwa, ale kupiłam, przygotowałam i całe szczęście, że zjadłam. Odpowiednio doprawiony okazał się pysznym dodatkiem do makaronu, ale i nie tylko – świetnie smakuje z ciastem francuskim.
Szpinak w cieście francuskiemNa pewien czas zapomniałam o szpinaku, ale niedawno przypomniała mi o nim firma FRoSTA, od której dostałam kilka kostek szpinaku. Szpinak można rozmrozić w kuchence mikrofalowej, albo tak jak ja to zrobiłam – wrzucając go do garnuszka i od czasu do czasu mieszając rozmroziłam i odparowałam nadmiar wody.
Ślimaki ze szpinakiemSkładniki (10-12 ślimaków):
- 2 płaty ciasta francuskiego
- szpinak z sosem śmietanowym (np. FRoSTA)
- ok. 100 ml śmietanki 30% (niekoniecznie)
- 1 żółtko
Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiemPrzygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody. Ciasto francuskie rozwinąć, szpinak układać na na cieście w z dłuż krótszego brzegu i delikatnie zawinąć formując wałeczek. Odciąć od pozostałego ciasta i uformować ślimaka. Czynność powtarzać, aż do końca ciasta.
Szpinak z sosem śmietanowym z ciastem francuskim
Ślimaki z ciasta francuskiego ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu, ślimaki lekko przestudzić. Polecam na ciepło jak i na zimno.
Szpinak ze śmietanką



Komentarze do wpisu: “Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>