Lasagne wegetariańska

Uwielbiam lasagne. Tym razem postanowiłam zrobić lasagne bez mięsa – taki lekki i zdrowy obiad. Szczerze mówiąc, średnio widziałam ten obiad. Nie sądziłam, że można się najeść samymi warzywami i makaronem, jestem przyzwyczajona do mięsa.
Już w trakcie przygotować wszystko pięknie pachniało, a po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się doczekać, kiedy ją skosztuję.
Lasagne wyszła pyszna, wszystkie składniki połączyły się idealnie. Smakowała nam i jak tylko upoluję ładnego bakłażana, będzie powtórka. Tym bardziej, że dzieciom również smakowała i prosiły o dokładkę.
Utwierdziłam się w przekonaniu, że bez ciężkiego sosu beszamelowego, a nawet bez mięsa można się obyć. Polecam!.

Lasagne z warzywamiSkładniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie albo 1 średnia
  • 2 duże pomidory albo 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łodygi bazylii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 12 płatów Lasagne
  • 2-3 kulki Mozzarelli
  • 250 g sera Cheddar
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej

Lasagne wegetariańskaPrzygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć (oprócz cebuli).
WarzywaBakłażana pokroić wzdłuż na plastry, cukinię pokroić na talarki. Posolić i odstawić na kilka minut.Bakłażan i cukinia Cebulę obrać i posiekać w kostkę., marchew obrać i zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory, posiekany rozmaryn (bez gałązki), przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać (gotować) około 15 minut.
Bakłażan i cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni, uważając aby warzywa się nie przypaliły.
Bazylię umyć i osuszyć. Ser Cheddar zetrzeć na tarce, Mozzarellę pokroić na plastry.
Płaty Lasagne zanurzyć we wrzącej osolonej wodzie, gotować na półmiękko (gotowałam po 3 płaty). Ugotowane trzy płaty ułożyć w brytfance, posmarować je sosem pomidorowym, ułożyć bakłażany i cukinię, ser i listki bazylii.
Lasagne z bakłażanem i cukinią

Lasagne z mozzarelląCzynność powtarzać do ostatniej warstwy makaronu, którą przykryć samym serem Cheddar i Mozzarellą.
Lasagne z gotowanymi płatami Lasagne piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Lasagne bez mięsa

A tu znajdziecie Przepis na lasagne.

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Smakowita! Ja to lubię bezmięsne, mięsne też, ale moi chłopcy to zdecydowanie z mięskiem.
    Pysznie wygląda na zdjeciach, mniam:)
    Pozdrowienia

  • Asia

    Wow! jestem absolutną fanką lazanii wegetariańskiej, robię ją dość często, ale muszę się przyznać że nigdy nie wyglądała tak smakowicie jak Twoja! Jak Ty to robisz?

  • http://www.prosteprzepisykulinarne.com Proste Przepisy Kulinarne

    Uwielbiam lasagne!, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w wersji bez mięsa. Muszę koniecznie wypróbować. Mniam!

  • Karolina

    Wygląda smakowicie. Spróbuję kiedyś zrobić (tylko remont się musi skończyć :D). A od siebie polecam wersję ze szpinakiem – też pyszne.

  • kwiatuszek2104

    Super, musze sprobowac wlasnie zajadam sie twoim kurczakiem curry z cukinia i ryzem :) PS. Odnośnik poniżej jest do lasagne z miesem mielonym a z kurczakiem jest tutak jesli dobrze znalazlam : http://najsmaczniejsze.pl/2009/06/lasagne-z-kurczakiem-i-pieczarkami/ :*

  • olliwka

    :) Super przepis :) Dziś skorzystałam, ponieważ nie miałam rozmarynu, a bazylię tylko suszoną, do sosu dołożyłam przyprawę marokańską (domowej roboty) i świeżo rozgniecioną kolendrę, świeżą siekaną pietruszkę oraz odrobinę soku z cytryny i wyszło boskie! :) Zrezygnowałam z sera żółtego mozarella wystarczyła.
    Pozdrawiam

  • natalia

    Rewelacja! Miałam okazję wczoraj się nią objeść! Pycha!!!!!!!!!

  • Sylwia

    Niesamowite !!!!!!!!!!!!! Zrobilam juz drugi raz i jeszcze lepsza niz za pierwszym razem!!!!!

  • Aurora1444

    Jako, że jestem wegetarianką to od razu po ujrzeniu tego przepisu wyruszyłam po składniki bo wydał mi się godny uwagi. Nie pomyliłam się!!! To Lasagne jest najlepsze jakie jadłam w swoim życiu! Rozmaryn nadaje tej potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu! Szczerze Polecam! :)