Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

Dziś będzie przepis na idealny dżem z rabarbaru – chyba jeszcze można dostać rabarbar? Jeśli znajdziecie to koniecznie kupcie i zróbcie z niego dżem. Wyszedł pyszny. Ja sama zjadłam już cały słoiczek. Zawsze myślałam, że z rabarbaru wychodzą kwaśne albo cierpkie przetwory, a tu taka smaczna niespodzianka :) Odważyłam się i zrobiłam – dżem wyszedł wspaniały, no i bez dodatku cukru żelującego. Polecam.

Dżem rabarbarowySkładniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 350 g cukru (plus 50 g do ewentualnego dosłodzenia)
  • 1 łyżeczka imbiru albo 1 łyżka świeżo tartego imbiru

Dzem na śniadanie

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i osuszyć. Łodygi pokroić w paski, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem, by rabarbar puścił sok.

Rabarbar

Dżem z rabartbaru

Gotować, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać imbir, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę na średnim ogniu. Dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić.

Śniadanie

  • uwielbiam rabarbar.

  • Rewelacja! uwielbiam rabarbarowe dżemy:)
    Z truskawką tez świetnie smakuje.
    Pozdrawiam:)

  • Asieja, ja dawno nie jadłam i bałam się co z tego dżemu wyjdzie :) wyszedł pyszny :)
    Majano, rabarbar z truskawką? brzmi interesująco :D