Tort śmietankowo-bananowy

Tort śmietankowo-bananowy

Tort długo nie wytrzymał, wyszedł idealny, a piekłam go o 23 z minutami (czego nie robi się dla dzieci). Rano udekorowałam ubitą śmietanką i owocami – o 12 nie było połowy a po obiedzie wyparował cały.

Wypiek przygotowałam dla rocznej solenizantki, która wkładając rączkę w bok tortu spróbowała go jeszcze przed zdmuchnięciem świeczki – solenizantka może. Musiało smakować, bo nie mogłam jej odgonić, tak samo jak pozostałe dzieci, które zajadały się delikatnym biszkoptem.

Tort bananowy

Składniki:
– blaty małego jasnego biszkoptu – przepis na biszkopt
– 500 ml śmietanki 30-36% dobrze schłodzonej
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 banan
– nasączenie (np. z herbaty)
– ozdoby

Tort śmietankowo-bananowy
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i delikatnie wymieszać (do słabo ubitej śmietanki można dodać Fix do ubijania śmietanki – rzadko używam).
Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Pierwszy blat nasączyć herbatą, posmarować ¼ częścią śmietanki. Przykryć drugim biszkoptem. Ponownie nasączyć, posmarować śmietanką, ułożyć na niej banany, przykryć trzecim blatem i lekko docisnąć biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować resztą śmietanki. Udekorować i schłodzić.

Tort śmietankowy
Tort nadaję się do podania niemal zaraz po przyrządzeniu, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.