Lody bananowe z przyprawami

Lody bananowe z przyprawami

Nie wiedziałam, że to taka fajna zabawa i do tego jaki pyszny efekt. Już wiem co będę robić z bananami, które leżą kilka dni i nikt nie ma na nie ochoty. Będę mrozić i przerabiać na lody bananowe. A jak najdzie nas ochota na pyszny mrożony deser, wystarczy taki zmrożony banan zmiksować ze śmietanką czy mleczkiem kokosowym albo z innymi owocami sezonowymi i lody gotowe. Zdrowy, pyszny i bardzo szybki deser. A i bardzo łatwy w przygotowaniu. Polecam.

Lody bananowe z przyprawami
Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 szczypty imbiru (np. Kamis) albo 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 2 szczypty świeżo tartej gałki muszkatołowej (np. Kamis)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru (niekoniecznie)

Lody bananowe z Kamis Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plasterki, luźno ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę. Zamarznięte banany zmiksować razem z zimnym mlekiem kokosowym, cukrem i przyprawami (polecam dodawać stopniowo polegając na swoim smaku), zmiksować, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy.

Lody bananowe z mleczkiem kokosowym Wstawić do zamrażalnika, powtórzyć miksowanie po około 30 minutach. Czynność powtarzać, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Przed podaniem uformować w kulki. Można posypać odrobiną tartej gałki muszkatołowej.

Lody z przyprawami

Przepis na lody bananowe z przyprawami został opublikowany w „Palce Lizać” dodatku do GW i tym samym zdobył główną nagrodę w konkursie „Przypraw swojego bloga”.