Babeczki sowy

Babeczki sowy

Przygotowałam babeczki sowy – babki biszkoptowe z nadzieniem budyniowym. Babeczki postanowiłam udekorować specjalnie dla dzieci. To był strzał w dziesiątkę. Niestety nie będą miały niespodzianki jutro, bo już dziś podejrzały co robię.

Nie skończyłam zrobić zdjęć do końca a już jedna odfrunęła. I to jak sprytnie. Starsza córka upatrzyła sobie jedną i postanowiła oddzielić ją od stada. Całkiem sprytnie poradziła sobie z tą babeczką, gorzej było z młodszą córką. Kuchnia (mam na myśli całą kuchnię) oraz przedpokój, pokój i cała ona musiała zostać wyszorowana.

Stwierdziłam, że zabawa jest najważniejsza, więc śmiałam się razem z nimi. Po to w końcu zrobiłam te babeczki. Polecam te babeczki, niespodzianka la dzieci będzie zagwarantowana a przy tym mnóstwo radości i zabawy.

Babeczki sowySkładnik (na 10 babeczek):
Babeczki:

  • 3 średnie jajka
  • 75 g cukru
  • 55 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na czubku łyżeczki)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 40 ml śmietanki 30 %

Budyń (wystarczy połowa)

  • 400 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Oraz:

  • markizy
  • kolorowe małe cukierki (np. M&M)

Muffina z sową

Babeczka Sowa

Muffina

Przygotowanie:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka (budyń będzie gęstszy) i cukier (babeczki i tak będą słodkie).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Jajka zmiksować na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Gdy masa lekko zgęstnieje zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej foremki na muffiny.
Biszkopciki piec około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy babeczki są upieczone. Pozostawić przez 5-10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie babeczki wyjąć z blaszki i lekko przestudzić na kratce.

Babeczka z sowimi oczkami

Ugotowany budyń przełożyć do szprycy i napełnić nim biszkopciki (nadmiar usunąć).
Czekoladę razem ze śmietanką umieścić w rondelku. Rozpuścić czekoladę w śmietance. Od czasu do czasu zamieszać.
Markizy rozdzielić tak aby na jednym ciastku został krem a drugi był bez niego.

markizy

Te z kremem to będą oczy sowy. Te bez kremu przepołowić na pół – to będą powieki sowy. Przygotować komplety oczu. sowy (ułatwi to późniejszą pracę).

Przygotowanie oczu sowy

Babeczki posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Babeczki posmarowane czekoladą

Na górze babeczki umieścić przecięte na pół ciastka, następnie układamy na środku oczy.

Oczy sowy

Między oczami w pionie układać nos sowy a źrenice ułożyć na białym kremie (przykleić rozpuszczoną czekoladą).

źrenice i nos sowy

Tak postępować z każdą sową z osobna. Odstawić do całkowitego zaschnięcia czekolady.

Muffiny sowy
  • Karolina

    Sowy są super. Gratuluję pomysłu i fantastycznego wykonania.

  • Świetne są, genialny pomysł, w życiu bym na coś takiego nie wpadła ;) Naprawdę extra! :)

  • Boskie! Cały czas się do nich przymierzam :)

  • Rewelacyjne są te babeczki !:)

  • kwiatuszek2104

    Ale śliczności ;-) Pozdrawiam

  • urocze :)

  • Ala

    Jak to dobrze być Twoją córką , i mieć takie pyszne i fantazyjne niespodzianki. Cudne . Pozdrawiam. Ala

  • Ala, dziękuję za miłe słowa. A dzieci faktycznie, czasami rozpieszczam słodkościami ;D

  • Kinga

    a ja kieruję pytanie gdzie kładziemy ten budyń ? bo zdjęcie nigdzie tego nie ukazuje :/

  • Kinga, na zdjęciu nie ma, ale jest w opisie :) Po upieczeniu babeczek ugotowany budyń należy przełożyć do szprycy i napełnić nim babeczki.

  • the czosnka wszechpotężna

    Zrobiłam takie sówki z tego przepisu i
    -20 minut pieczenia to dużo za mało
    -zostało mi duuuuuuużo budyniu i tej polewy