Żeberka w kapuście

Mięso z żeberek jest pyszne. Jednak nigdy nie lubiłam ich jeść. Za dużo było przy nich pracy. Dużo kości mało mięsa – to nie dla mnie. Tak było kiedyś. Ostatnio spacerując po osiedlu, znalazłam świetny sklep mięsny, a w nim żeberka obrośnięte mięsem. Nawet jeśli mają troszkę tłuszczu, to po tak długim pieczeniu zostaje tylko same chude mięso, które z łatwością odchodzi od kostek. A do tego pyszna, aromatyczna kapusta. Rodzina była zachwycona. Danie zrobię pewnie jeszcze nie raz. Wszystkim polecam.

Żeberka w kapuście

Składniki:
- 1 spory płat żeberek wieprzowych (1-1,5 kg)
- ½ główki kapusty pekińskiej (albo włoską)
- ½ kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- Przyprawy do smaku: papryka słodka, chili cayenne, sól, świeżo mielony pieprz
- Marynata do żeberek: po łyżce soli, czosnku granulowanego, miodu, papryki słodkiej, imbiru, chili cayenne, majeranku i 2-3 łyżki oleju

Kapusta z żeberkami
Przygotowanie:
Marynata do żeberek: Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać z olejem.
Żeberka dokładnie umyć i pokroić na kawałki po 1-2 kosteczki w każdym. Obłożyć marynatą (nie może być zbyt mokra), przykryć i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie cebulę oczyścić i pokroić, zeszklić na oleju, dodać startą na grubych oczkach marchew i poszatkowaną kapustę pekińską. Poddusić. Dodać kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażyć,, dodać listki, ziele angielskie i przyprawy do smaku.

Kapusta
Zamarynowane żeberka obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
W brytfance ułożyć część kapusty, ułożyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą, wlać troszkę wody (około ½ szklanki), przykryć pokrywką.

Żeberka przekładane kapustą
Dusić w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 1½ godziny, następnie wyłączyć temperaturę i pozostawić danie jeszcze na 30-45 minut w piekarniku (moje żeberka siedziały w piekarniku około 4 godzin, czekając na wszystkich domowników).
Żeberka podawać z tłuczonymi ziemniakami.

  • Ewa

    WoW! palce lizać!Narobiłaś mi smaka… wyglądają bardzo, bardzo apetycznie!

  • http://www.smakmojegodomu.blox.pl Jolanta Szyndlarewicz

    oj uwielbiamy tą potrawę, uwielbiamy:)

  • gosia

    Do takich dań polecam kapustę kiszoną w winie z Lidla, wina wogóle nie czuć, a kapusta jest bardziej miękka i krócej się gotuje

  • http://najsmaczniejsze.pl najsmaczniejsze.pl

    Ewo, oj było pysznie, zerkam na zdjęcia i żałuję, że już nie ma :)
    Jolu, dokładnie tak :)
    Gosiu, oo to dla mnie nowość, takiej kapusty jeszcze nie widziałam, muszę poszukać, dziękuję za wskazówkę :)

  • http://polshop.ie Gregu

    Żeberka – są
    Kapusta kiszona – jest
    Lecę po pekińską i będzie wyżerka.
    Dzięki za pomysł.