Szaszłyki drobiowe w ziołowej marynacie

Szaszłyki drobiowe w ziołowej marynacie

Długi weekend majowy już za kilka dni. Czas najwyższy zrobić listę zakupów i nie zapomnieć o patyczkach do szaszłyków.
Szaszłyki wyszły pyszne, delikatne. W szaszłykach najlepiej smakuje mi pieczona cebulka, tak też było w tym przypadku. Mile zaskoczył mnie smak pieczarek. Polecam.

Szaszłyki drobiowe

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 80 dag)
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryki
  • 200 g pieczarek
  • po szczypcie przypraw i ziół: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, chilli, majeranek, rozmaryn, kolendra
  • olej
  • patyczki do szaszłyków

Szaszłyki drobiowe z ziołami
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Zioła i przyprawy wymieszać, dodać 2-3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać razem z mięsem. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Cebulę, pieczarki, paprykę, oczyścić i pokroić na spore części.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian: mięso, cebula, mięso papryka, mięso, pieczarka, powtórzyć kolejność.

Szaszłyki drobiowe z pieczarkami i papryką
Tak przygotowane szaszłyki upiec w piekarniku (piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C z włączoną funkcją grill) lub grillować.

  • A wiesz, dawno nie robiłam takich szaszłyków, a bardzo lubimy. Muszę zrobić:)
    Pozdrawiam.

  • Piękne szaszłyki!

  • KarolinaZ

    Do tego piwko… i można schrupać ;)

  • Majano, sezon odpowiedni :)
    Eliza, dziękuję :)
    KarolinaZ, masz całkowita rację ;)