Szaszłyki drobiowe w sosie ostrygowym

Szaszłyki drobiowe w sosie ostrygowym

Wraz z nadchodzącą majówką, która zbliża się dużymi krokami rozpoczyna się sezon na grilla. Karkówka, żeberka, skrzydełka a może by tak przygotować szaszłyki – te drobiowe są idealne. Są delikatne, szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Jeszcze jedną ważną zaletą szaszłyków jest to, że podobają się i smakują dzieciom z którymi można je przygotować. Polecam.

Szaszłyki w sosie ostrygowym

Składniki:
– 500 g piersi kurczaka
– 250 g boczku wędzonego parzonego
– 200 g pieczarek
– 2 cebule
– 4 łyżki sosu ostrygowego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz
– sól

Szaszłyki z pieczarkami i kurczakiem
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kurczaka oraz boczek pokroić w dużą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki do której wlać sos ostrygowy, oliwę, przyprawić solą (można ominąć jeżeli boczek jest bardzo słony) oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Sos ostrygowy
Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie – proces ten można ominąć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki albo ósemki.
Zamarynowane mięso nabijać na przemian z pieczarkami i cebulą na długie szaszłyki w kolejności: mięso drobiowe, cebulę, boczek, pieczarkę itd.

Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki smażyć na grillu albo w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Podawać od razu po przygotowaniu z sosami albo zieloną sałatką.

Szaszłyki drobiowe z boczkiem

  • Ja planuję zrobić na jutrzejszy obiad właśnie szaszłyki! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012 wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=3730

  • Bardzo lubie szaszłyki ….a ze sezon grilowy już się zaczął to i będe u nas często gościć:)