Sos truskawkowy

Pamiętacie mrożony deser truskawkowy? Ten sos przypomniał mi ten smak. Pyszny, słodko-kwaśny, lekko zmrożony. Mogłabym go jeść łyżkami. Latem spróbuję zrobić ze świeżych truskawek a może i poziomek? Już nie mogę doczekać się tego smaku.
Ten sos jest idealny i szybki w przygotowaniu i za każdym razem możemy mieć inny, wspaniały smak i kolor.

Zbliża się najlepsza pora roku na takie eksperymenty. Truskawki można zamienić na poziomki, maliny, jagody albo stworzyć swój idealny miks owocowy.
Sos idealnie pasuje do budyniu, lodów i innych słodkich deserów.

Sos truskawkowySkładniki:

  • 200 g mrożonych truskawek
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)

Sos z truskawek

Przygotowanie:
Truskawki odmrozić (ale nie do końca), przełożyć do blendera, dodać dżem i zmiksować na gładki jednolity mus. Jeśli sos wyszedł za kwaśny, można dosłodzić cukrem pudrem.
Gdyby zdarzyło się tak, że zapomnimy o truskawkach i rozmrożą się do końca, to nić się nie stanie. Jednak wtedy trzeba odlać trochę soku. Zmiksować truskawki z dżemem. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, można dodać wcześniej odlany sok truskawkowy.

Sos do deserów



Komentarze do wpisu: “Sos truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>