Serce z parówki i jajka

Serce z parówki i jajka

Dziś danie bardzo urokliwe. Można podać na odświętne śniadanie albo obiad. Ale nie koniecznie, kto powiedział, że na co dzień nie można zjeść tak pięknie podanego dania. Takie śniadanie w środku tygodnia świetnie poprawia nastrój i dodaje energii na cały dzień. Polecam.

Jajka sadzone

Składniki (na 2 porcje):
– 2 parówki bez osłonek
– 2 jajka
– szczypiorek
– mały kawałek czerwonej papryki
– sól

Serce z jajka
Przygotowanie:
Każdą parówkę (bez osłonki) przeciąć wzdłuż, z jednej strony pozostawiając nie nacięty koniec (około 1 centymetra).
Ostrożnie wywinąć dwa powstałe końce parówki, tak aby otrzymać kształt serca. Końce spiąć wykałaczką.

ParówkiSerce z parówki

Opłukaną paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Umyty i osuszony szczypiorek pokroić w drobne talarki.
Na patelni rozgrzać olej, położyć uformowane serca, do środków wsypać pokrojoną paprykę i delikatnie wbić po jednym jajku. Przyprawić solą i posypać szczypiorkiem.

Papryka z parówkąJajko sadzone ze szczypiorkiem

Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż jajko się zetnie. Przed podaniem koniecznie wyjąć wykałaczki.