Ciastka pełnoziarniste

Ciasteczka pełnoziarniste z migdałami

Cały weekend szukałam inspiracji, a że pogoda nie dopisywała więc i ja nie nie mogłam zbytnio się skupić. Chciałam wiele pracy nadrobić ale się nie dało.
Całe szczęście, że trafiłam na stronę z przepisem na te ciasteczka, które okazały się pyszne. Są chrupkie a zarazem mięciutkie, pięknie pachną i smakują. Moja roczna córeczka zajada się nimi, a dzieci znają się najlepiej na jedzeniu, więc ja już więcej chyba nie muszę pisać i zachwalać tych ciasteczek. Trzeba je zrobić i już.
Dodam tylko jeszcze, że przestały całą noc i kawałek dnia bez przykrycia i są nadal mięciutkie.

Ciastka pełnoziarniste

Składniki (na około 20 ciastek):
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 125 g masła [miękkiego]
– 50 g cukru
– 1 jajko
– 1/3 szklanki mleka (80 ml)
– 70 g czekoladowej posypki (np. groszek)
– 70 g płatków migdałowych

Ciasteczka pszenne
Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajko – zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz mleko i dokładnie wymieszać – powinno wyjść dość gęste ale jednolite ciasto.
Do ciasta dodać groszek czekoladowy i płatki migdałowe. Delikatnie wymieszać.

Ciastka
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce ciasta lekko formując jajowate albo okrągłe placuszki.
Ciasteczka piec przez 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż się zarumienią.

Ciasteczka pszenne z migdałami
Przepis na ciasteczka znalazłam na stronie Bake and Taste a przygotowałam je z lekkimi moimi modyfikacjami.

8 komentarzy

  1. Świetne ciacha! Z migdałami to na pewno pyszne:)
    Pozdrawiam:)

  2. Świetne ciacha! Z migdałami to na pewno pyszne:)
    Pozdrawiam:)

  3. :D super ciacha Ci wyszły!
    ale fajnie, że i córci posmakowały :)

  4. :D super ciacha Ci wyszły!
    ale fajnie, że i córci posmakowały :)

  5. Ale ciacha:)to są w sumie ciastka, gdzie można włożyć do nich praktycznie wszystko: rodzynki, czekolada, orzechy itd. i zawsze będą smakowały niesamowicie:)

  6. Ale ciacha:)to są w sumie ciastka, gdzie można włożyć do nich praktycznie wszystko: rodzynki, czekolada, orzechy itd. i zawsze będą smakowały niesamowicie:)

  7. Dzień dobry czy można czymś zastąpić masło? Pozdrawiam

  8. Możesz margaryną jeśli lubisz. Pozdrawiam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*