Chleb na Guinnessie

Chleb na Guinnessie

Nabrałam ochoty na upieczenie chleba, a że miałam zapas mąki żytniej, i nie musiałam robić zbyt wielkich zakupów, od razu zabrałam się do pracy. Wybrałam bardzo prosty w przygotowaniu chleb z dodatkiem piwa, który wyszedł sprężysty, wilgotny o zapachu piwa. Chleb piekłam z parą, co sprawiło, że skórka wyszła chrupiąca.
W smaku nie czuć piwa, a i zapach ginie jak na kromkę pieczywa położy się plasterek wędliny czy swojski pasztet.

Chleb z piwem

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 330 ml piwa Guinness (1 butelka) – inne też powinno się nadać
  • 5 g świeżych drożdży
  • 10 g soli

Chleb na Guinnessie
Przygotowanie:
Zaczyn najlepiej zrobić wieczorem. W misce wymieszać 330 g mąki z 330 ml piwa i 5 g rozkruszonych drożdży. Miskę szczelnie owinąć folią albo przełożyć do foliowej torebki i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia dodać do mieszanki (przez noc ładnie wyrosło) pozostałe 170 g mąki, sól i dobrze wyrobić.
Ponownie miskę owinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować bochenek i położyć go na blaszce (szwem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek można włożyć do małej formy keksowej o wymiarach 13×23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i pozwolić mu rosnąć około 30 minut w ciepłym miejscu. Chleb naciąć ostrym nożem wzdłuż 2 razy.
Chleb piec z parą (przed włączeniem temperatury na spodzie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne z wodą) w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez 15 minut, następnie otworzyć na chwilę piekarnik, żeby wypuścić parę i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni oraz piec kolejne 20 minut. Bochenek chleba wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić na kratce przed krojeniem.

Guinness
Przepis znalazłam na stronie Bake&taste.