Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Dziś bardzo pyszne danie, które można zrobić zaledwie w kilka minut. Przed przystąpieniem do pracy, dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki, ponieważ spaghetti robi się bardzo szybko i nie ma czasu na szukanie składników w lodówce.

Zanim je zrobiłam, bardzo długo szukałam tego właściwego przepisu, który wydawałby się prawdziwy. Szukałam na wielu stronach polskich blogerów jak i zagranicznych. Niestety nie mogłam się zdecydować, jest ich bardzo wiele. Raz tylko spróbowałam najlepszej carbonara pod słońcem. Robiłyśmy je wspólnie z koleżanką, zadzwoniłam więc do niej po przepis, szybko pobiegłam na zakupy. Makaron wyszedł pyszny.

Danie należy zjeść od razu po przygotowaniu, moja porcja była za bardzo wychłodzona i zgęstniała. Niestety ktoś musiał przygotować choć kilka zdjęć. Smacznego.

Spaghetti alla carbonara
Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 150 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 rozbite i rozmącone jajka (albo 3-4 żółtka jaj)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • starty parmezan (ewentualnie inny ser podobny w smaku)
  • pieprz do smaku
  • oliwa


carbonara

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. W tym czasie na oliwie podsmażyć boczek razem z czosnkiem (można zastąpić mała cebulką). Makaron odsączyć zostawiając trochę wody. Patelnię zdjąć z ognia i wrzucić odsączony makaron, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, śmietankę, część sera – dokładnie wymieszać.
Jeśli spaghetti jest zbyt gęste (suche), można dodać 3-4 łyżki pozostawionej wody po gotowaniu makaronu i jeszcze raz wymieszać.
Spaghetti przełożyć na talerze, posypać resztą startego sera, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i od razu podać.

Spaghetti carbonara