Pizza na spodzie z mąki żytniej

Pizza na spodzie z mąki żytniej

Dziś danie, które nie potrzebuje zbyt wielkiej reklamy. Pizza w tak pięknych wiosennych barwach tego nie potrzebuje. To jest moja pierwsza pizza na cieście żytnim, która wyszła pysznie. Jest bardzo sycąca i delikatna.
Po tak skomponowaną pizzę każdy z domowników (nawet ci najmłodsi) z chęcią sięgał po następne kawałki.

Pizza z brokułem i kurczakiem

Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (np. Gdańskie Młyny)
– 200 g mąki pszennej białej
– około 400 ml wody
– 30g drożdży
– 2 łyżki oleju
– łyżka cukru
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżka ziół prowansalskich
Farsz:
– 1 brokuł
– 100 g kukurydzy
– 150 g sera
– 1 podwójna pierś kurczaka
– 1 cebula
Sos:
– 200 ml śmietanki 36%
– sól
– świeżo mielony pieprz
– zioła (szczypta: oregano, tymianku, pieprzu i soli)

Pizza z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie:
Ciasto: Zrobić zaczyn – rozdrobnione drożdże umieścić w misce, dodać cukier i zalać ok. 360 ml ciepłej wody, posypać odrobiną mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Odczekać 20 minut. Mąkę wymieszać z papryką, solą i ziołami, dodać zaczyn i olej. Wyrobić zwarte ciasto (moje ciasto potrzebowało jeszcze dwóch garści mąki). Uformować kulę, oprószyć mąka i przykryć ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Mąka żytnia pełnoziarnista
Farsz: Brokuł oczyścić, pokroić w różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni razem z cebulką, dodać kukurydze i wszystko razem chwilę smażyć.
Sos: Śmietankę wymieszać z przyprawami i ziołami.

Pizza z mąki żytniej
Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie uformować duży prostokąt (ciasto nie jest tak zwarte jak ze zwykłej mąki) i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem śmietanowym, ułożyć część sera, brokuły i cebulę z kurczakiem i kukurydzą. Posypać pozostałą częścią sera. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 190°C przez ok. 20 -25 min.

  • Świetna pizza!
    Te brokuły mi się podobają:)
    Pozdrowienia.

  • Dziękuję Majano :) A za kukurydzą nie przepadałam zwłaszcza w pizzy, ta była pyszna, słodziutka :)

  • Kzyś

    Pyszna!!!

  • W ogóle nie wygląda jak pizza. Bardziej przypomina zapiekankę. :)

  • ania

    Pizza wyszła REWELACYJNIE!! ciasto całe rozwałkowałam na blachę z piekarnika. Wyszła na grubszym cieście, jest puszysta i przepyszna!! Brokuły przed nałożeniem wrzuciłam na patelnie po kurczaku i dodałam z łyżkę oliwy, żeby podczas pieczenia nie zeschły się:) aha, nie smażyłam brokuł:)

    POLECAM!