Mięso mielone w cieście francuskim

Dziś na obiad proponuję kotlety mielone, ale takie nietypowe, bo w cieście francuskim. Do kotletów dodałam papryki i pieczarek. Wyszły pyszne, z chrupiącą skorupką z ciasta francuskiego.
A może podać takie kotlety na obiad świąteczny? Na pewno zaskoczy gości.

Kotlety w cieści

Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- około 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula (drobno posiekaną)
- kilka pieczarek (oczyszczone i pokrojone w kostkę)
- ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
oraz:
- 1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta

Kotlety w cieście francuskim
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić w 1,5 centymetrowe paski. Mięso mielone włożyć do miski, dodać pokrojone składniki, jajko, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wymieszać.

Składniki na kotletySkładniki pokrojone
Uformować duże kotlety. Ciastem francuskim opleść kotlety formując kratkę.

Kotlet zawijany w cieścieKotlet z pieczarkami i papryką
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kotlety piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.



Komentarze do wpisu: “Mięso mielone w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>