Mięso mielone w cieście francuskim

Dziś na obiad proponuję kotlety mielone, ale takie nietypowe, bo w cieście francuskim. Do kotletów dodałam papryki i pieczarek. Wyszły pyszne, z chrupiącą skorupką z ciasta francuskiego.
A może podać takie kotlety na obiad świąteczny? Na pewno zaskoczy gości.

Kotlety w cieści

Składniki:
– 1 gotowe ciasto francuskie
– około 400 g mięsa mielonego
– 1 cebula (drobno posiekaną)
– kilka pieczarek (oczyszczone i pokrojone w kostkę)
– ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
– 1 jajko
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól, pieprz
oraz:
– 1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta

Kotlety w cieście francuskim
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić w 1,5 centymetrowe paski. Mięso mielone włożyć do miski, dodać pokrojone składniki, jajko, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wymieszać.

Składniki na kotletySkładniki pokrojone
Uformować duże kotlety. Ciastem francuskim opleść kotlety formując kratkę.

Kotlet zawijany w cieścieKotlet z pieczarkami i papryką
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kotlety piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • http://dusiowa-kuchnia.blogspot.com/ Klaudia

    ładne paczuszki.
    PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Bardzo smaczne są te kotleciki!
    Podoba mi się taki pomysł. Pozdrowienia.

  • http://www.smakmojegodomu.blox.pl Jolanta Szyndlarewicz

    Bardzo mnie zaskoczyłaś tak przygotowanymi kotletami …wygladają naprawdę smakowicie:)

  • http://lena-gotuje.blogspot.com/ Lena

    Fajny pomysł na mielonego w nowej odsłonie:)